Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.11.2012 14:16 - Какво е извор?
Автор: whitepigeon Категория: Други   
Прочетен: 10919 Коментари: 6 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
   





Замисляли ли сте се, какво е Извор?! Извираща вода! Тя е символ! Винаги чиста и бистра, утоляваща и лековита. Водата има уникални свойства, утолява жаждата, дава живот, тя има способноста да измива и пречиства. Чрез нея отмиваме мръсотията от тялото си, от дрехите, от домът си и ставаме чисти. А в Духовен план с вода се Кръщаваме, тогава се "отмива" старото ни грешно естество, за да превърнем в духовно НОВ и чист човек.

 image

 Самия принцип на Извора означава, че се появява нещо ново, което преди малко го е нямало, без да иска нещо в замяна. И то се появява в най чистия, кристален и Благословен вид. 


 image

  Но да погледнем чудото на водата в нашия живот..  "Измиването" във всякакъв аспект става чрез вода.  Дори химическия препарат мие благодарение на водата. Вече столетие човечеството упорито и безхаберно се опитва да изцапа и замърсява всичко около себе си. Всичката мръсотия и мизерия, която създаваме в "кочинката" си -"съвременен свят" се излива или отмива от водата. Помията от канали, перилни и почистващи препарати се излива в реките. Всички химикали и торове се просмукват в подпочвените води. Замърсената атмосфера също се отмива от дъждовете. Всичко това отива в моретата, които заедно с океаните са омазнени с петрол. Превъщаме планетата си в сметище и всичко това се разтваря във водата. И на фона на всичко това, се случва истинското чудо, че от Изворите тече ЧИСТА вода! Това може да го обясним само като Благословение и Благодат. 

 image


  Водата е животворящ и безценен ДАР!  А Извора е мястото, където този дар извира за нас, като подарък, без да иска нещо в замяна. Затова тя е благословенна и е за всички. Тя, както и въздуха не са за продан. Всеки щом се е родил има право да утолява жаждата си и да диша. А също и да бъде СВОБОДЕН (но това е др. тема). И когато човек е дарен с нещо хубаво е добре в него да се провокира БлагоДарност и  грижовност за този свой подарък. Още повече, че той е животворящ и безценнен за нас. 

image

 Нашите предци са били мъдри и разумни хора. Не случайно Изворите, водата и чешмите са били свещени. Защото от тях пряко зависило оцеляването им, защото Извора е символ на живота, чистотата, плодородието. Хората са търсили изворите и около тях са обособявали населените си места. Градежите на чешми са плод на дълбоки вярвания и убежедения на старите българи. Осъзнавайки, че чрез извора и водата съществува живота. Няма село в което да няма извор кладенци или вода.
Да хванеш извора в чешма е достойно дело. Даже често направата на чешма се свързва с изкупуване на грехове.
Няма по тъжна картинка от разрушена и пресъхнала чешма. Такава гледка пък е символ на всичко обратно за което говорихме досега. Липса на Благодат и Живот...! И защо когато пресъхнат чешмите, когато от небето месеци наред няма капка дъжд, когато полетата пожълтеят, а нивите погинат, когато ни замирише на ГЛАД и безизходица. Тогава всички вярващи и невярващи се сещаме за Бог..?

 image

Все още около нас има Извори. Нека ги пазим, защото без тях няма да ни има. 
 И нека ние самите бъдем като извори, ТВОРЯщи и ДАРяващи, разпръскващи чистота и Любов.



Гласувай:
12



1. kasnaprolet9999 - Водата е благодат, без нея няма ж...
17.11.2012 14:54
Водата е благодат, без нея няма живот. Колко добре си го написал. Бих добавила, че без вода не можем да си приготвим храната...едно билково чайче не можем да сварим. Поздрави!!!
цитирай
2. martiniki - чист живот
17.11.2012 15:39
това е водата

И аз все се оглеждам за "хванати" изворчета край пътя, за чешми и много ме разстройва гледката на пресъхнала чешма, на мъртва чешма.

Поздрави за красивите снимки и хубавите думи!
цитирай
3. whitepigeon - Верно, че пропуснах за чайчето. . ! А ...
17.11.2012 15:55
Верно, че пропуснах за чайчето..! А не трябваше, нали цяло лято събираме билки по баирите.
Поздрави Невенче :-)
цитирай
4. whitepigeon - Здравей Марти :-) Умишлено пр...
17.11.2012 15:58
Здравей Марти :-)
Умишлено пропуснах снимките с пресъхналите и разрушени чешми от иманяри. Исках да вдъхма надежда а не носталгия.
цитирай
5. li4kata - Здравей, Иво!
19.11.2012 21:29
Понякога е добре да си "затворим очите" за неприятните гледки, за да може да се вдъхне надежда - да!
цитирай
6. mariniki - прекрасно е...
22.11.2012 09:35
зареди ме с любов и красота...
почувствах се пречистена...
благодаря ти...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: whitepigeon
Категория: Туризъм
Прочетен: 1100431
Постинги: 44
Коментари: 938
Гласове: 3601
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031