Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.06.2012 18:39 - Странджа магия или реалност - Невероятното приключение с дъжд, газене на Велека и песни в дъбовата гора
Автор: whitepigeon Категория: Туризъм   
Прочетен: 19185 Коментари: 22 Гласове:
23

Последна промяна: 07.06.2012 22:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


Фестивала на зелениката Странджа 2012




За пореден път Странджа доказва, че в нея се случват неща и приключения, без изобщо да подозираш за тях, че реалността и магията често се преплитат в абстрактна симбиоза и оставят удивителни, незабравими спомени.

image


Ето, как един намусен от сутринта ден се превърна в историята, която ще ви разкажа сега.
Още със ставането в палатката, подгледнах навън с тайната надежда да видя слънцето! За наша жалост обаче, синоптиците този път незнайно как познаха. Беше облачно, очакваше се дъжд.

image

Наоколо от останалите палатки се измъкваха сънливи физиономии, които снощи до късно пееха юнашки песни огласяйки половин Странджа. 
Защото местноста "Чардака", (над село Стоилово, където беше палатковия лагер и събора)  се намира на високо и открито място с далечна панорама във всички посоки.
След 10,30 гръмнаха тонколоните на импровизираната сцена и от всички посоки започнаха да се стичат хора. Започваше фестивала. Имаше десетина шатри, в които  всяко село представяше ръчно приготвени автентични за района ястия и занаяти.

image



image

image

image

image

На сцената започнаха да пеят облечени в народни носии групи и певци.

image

image

image




Поляната се напълни с хора и зажужа, като пълен кошер с настроение.

image



Фотографите бяха на седмото небе при такова богатство от цветове, кадри и лица.

image

image

image


Хората започнаха да се групират по интереси...

image

image

image

Дори и такива интереси имаше.

image 

Телевизията вземаше интервю от директора на ПП "Странджа" Стефан Златаров - невероятен, земен човек и чудесен разказвач.

image

Богатството на всяко събитие са хората. Когато сбора от духовността на всеки  един човек се наслагва се определя и духа на цялото празненство. Ето и някои портрети.

image

image

image

image

image

 
image

Програмата продължаваше с организирани походи в различни посоки с опитни водачи от ПП "Странджа". Ние се включихме в маршрута с. Стоилово - м. Петрова нива. Облаците се навъсиха още повече, но групата с желаещи се оформи доста голяма.

image

image

image

От самото начало имаше  предупреждение, че ще се прегазва през пълноводната Велека с помоща на въже. Така, че всеки да си прецени силите и желанието за такова пътешествие. Направи ми впечетление, че въпреки това условие групата беше голяма. Още със самото тръгване заваля дъжд на едри студени капки.

image

- "Ммм.... буря! Истинска хубава буря, предвестник на интересни чудни приключения" - Възкликва в такъв случай небезизвестния Барон фон Мюнхаузен. 
Да обаче определено лошото време понижава настроенито и си викаш,  дали си заслужава да се киснеш в дъжда няколко часа, за да отидеш до отсрещния баир. За нас обаче си заслужаваше, защото човек е добре да познава себе си и на какво е способен. Не само да знае на масата, колко кюфтета може да изяде и колко бири може да изпие. А да се провери в малко по - екстремни условия.

image

Веднага се извадиха дъждобрани и якета и групата целокупна продължи надолу към брода при Велека.

image

image

Спомних си част от една книга, в която аборигените недоумявали как е възможно човек да се роди и да умре, без нито веднъж да е бил гол под дъжда. Не за първи път се замислих за изнежването и откъсването от корените ни. В колко зависими и хилави се превръщаме. Това, което ние сега наричаме "трудно", - предците ни са му казвали "живот". Това, което ние наричаме "уморително", - са му казвали "работа". Това, което ние префърцунено наричаме  "код червено", - дядовците ни са му казвали "зима".

image

Как благодарение на телевизия, компютри и нет забравяме да общуваме помежду си и се отчуждаме един друг,  дори в семейството си. Как думата АЗ, измества думата НИЕ и забравяме, че заедно сме по-силни и по-лесно оцеляваме.

image

И ето точно обратния пример на сближаване между нас  непознатите хора се получи, когато се сблъскахме с трудноста да преминем през придошлата река.

image

Непознатите започнаха да си говорят, да се шегуват и помагат. Прехвърли се въже през реката и двама мъже го държаха опънато,  за да  се държат преминаващите. Нещата бяха сериозни, защото реката вместо до коляното беше се вдигнала до кръста и завличаше силно особено в единия край.

image



Направи се един бърз разбор на тия, които искат да се връщат обратно и тия, които искат да продължат. За мое много голямо учудване тия, които искаха да се връщат бяха единици. Всички останали се заеха  делово да свалят обувки, чорапи, панталони, да се надигат поли. Срама и куртоазията се стопиха и всички станаха равни.

image

image

image

Една жена се подхлъзна и овисна изцяло на въжето. Реката я влечеше, но се спуснаха мъже и я издърпаха. Тогава двама отпочинали, сменихме директора на Парк Странджа, които държеше въжето от едната страна.

image

В този момент дъжда беше последна грижа за всички. Аз бях се събул да не намокря обувките в реката, но докато държах въжето те се напълнили с вода до половината. Обух ги, пуснах крачоли и преминах през реката. Трудно с емоции, но всичко мина нормално. Групата вече беше едно цяло, след "водното си кръщене". Настроението беше на ниво.


Следва продължение !

 

 




Гласувай:
23



1. lubara - Поздрави!
07.06.2012 20:30
Чудесно!
цитирай
2. kasnaprolet9999 - Страшни сте, направо сте много п...
07.06.2012 22:44
Страшни сте, направо сте много печени, но емоцията след това си е струвала. Хубави снимки пак си направил.
цитирай
3. whitepigeon - Поздрави Любчо :-)
07.06.2012 23:17
Поздрави Любчо :-)
цитирай
4. whitepigeon - 2. jim101 - +10
07.06.2012 23:19
Благодаря! Наистина доста време ми отнема, но исках да го споделя.
цитирай
5. whitepigeon - 3. bulgarinut57
07.06.2012 23:22
Значи добре се е получил поста.
Мерси! :-)
цитирай
6. harvi - Иво, много философски ти е подействал този преход :))
07.06.2012 23:26
С голямо удоволствие прочетох и изгледах всичко :) Много ми харесаха размишленията ти. Какво стана с обувките? Оцеляха ли след такова газене? Радвам се, че е имало толкова много хора с гореща кръв, въпреки дъждовното време :) Поздрави за теб и Цани!
цитирай
7. whitepigeon - 4. kasnaprolet9999 - Страшни сте, направо.....
07.06.2012 23:26
Здравей Невенче! Приятно ми е да те видя :-)
Емоциите ни зареждат, все едно сме минали през бензинистанция ;-)
Поздрави!
цитирай
8. whitepigeon - 8. harvi
07.06.2012 23:43
Направих едно откритие, че ако обуеш обувки пълни до половината с вода и после минеш 6км. После те нямат нужда от пране. А философките размисли по лесно се четат измежду по леко четиво. Затова ги комбинирам.
Поздрави! :-)
цитирай
9. mrazekoff - Иво,
08.06.2012 07:08
никога не съм бил в Странджа, но винаги ми е харесвал странжанския фолклор, странджанския дух. Много ми хареса описанието на този прекрасен фестивал, наситен с красотата на традициите, емоциите на преживяването и духът на българина.
Ние трябва да пазим тези традиции, да ги предаваме напред във времето, защото духовността е единственото нещо, което крепи все още България!
Хубави юнски дни ви пожелавам!!!!
цитирай
10. nicodima - Чудесно казано!
08.06.2012 08:54
Това, което ние сега наричаме "трудно", - предците ни са му казвали "живот". Това, което ние наричаме "уморително", - са му казвали "работа". Това, което ние префърцунено наричаме "код червено", - дядовците ни са му казвали "зима".

Много ми харесаха усмихнатите лица на жените! Озарени...

Поздрави!

цитирай
11. whitepigeon - 11. mrazekoff
08.06.2012 10:34
Здравей приятелю! Другия път те вземаме с нас, като отиваме за Странджа. Още повече ще ти хареса.
Поздрави :-)
цитирай
12. whitepigeon - 12. nicodima
08.06.2012 10:38
На фолкорни фестивали рядко попадат случайни хора. Всеки, които има порив да отиде на такова място, в повечето случай е усмихнат.
Поздрави :-)
цитирай
13. анонимен - Благодаря!
08.06.2012 12:06
Чудесен празник, въпреки не съвсем усмихнатото време. А Странджа наистина е вълшебна!
цитирай
14. whitepigeon - 15. анонимен
08.06.2012 13:14
Дано повече хора имат възможност да отидат на фестивала следващата година. Наистина си заслужава.
цитирай
15. tota - Прочетопх с приятно чувство.
08.06.2012 22:01
Странджа магия или реалност - прекрасни са били преживяванията. Моите прадеди са от там, дори фамилията ми е Странджеви, но не съм ходила в Странджа. Колко вярно звучат думите Ви?
"Не за първи път се замислих за изнежването и откъсването от корените ни. В колко зависими и хилави се превръщаме. Това, което ние сега наричаме "трудно", - предците ни са му казвали "живот". Това, което ние наричаме "уморително", - са му казвали "работа". Това, което ние префърцунено наричаме "код червено", - дядовците ни са му казвали "зима"."
Връщането към корените, обичаите и традициите може да ни направи по - българи.

Поздрави!!
цитирай
16. pevetsa - ПОЗДРАВЛЕНИЯ!
09.06.2012 08:49
Екстремно преживяване, и чудесно приключение ...
Достойни сте приятели, с вашите стъпки на тези скъпоценни места които пазят българщината, заради които места сте влюбени в родината си, влюбени в БЪЛГАРИЯ!
И ще пребъде тя, БЪЛГАРИЯ, когато ЗАЕДНО преодоляваме всяка трудност, всяко препятствие, защото си прав приятелю ... НИЕ ЗАЕДНО МОЖЕМ!
За мен е чест че ви познавам!
БЛАГОДАРЯ ВИ!
цитирай
17. whitepigeon - 17. tota
10.06.2012 21:52
Благодаря ти Тота :-)
Поздрави !
цитирай
18. whitepigeon - 18. pevetsa
10.06.2012 22:01
Здравей приятелю! Хубаво ми е като говориш така ентусиазирано за България, но истината е тъжна. И е тъжна защото не останаха хора влюбени в България. Сега масата е влюбена в Азис, сериали разни, в образа в огледалото, във виртуалния живот. А БЪлгария трябва да се храни с реални дела и Любов.
Поздрави :-)
цитирай
19. alexs - Чудесни снимки Поздравление! С...
11.06.2012 12:07
Чудесни снимки Поздравление! Странджа е до мен а аз се разхождам из Русенско е разбира се че Русе е уникален град ! Амбицира ме да пусна да направя някое друго постингче за тези места има толкова интересни кътчета из Странджата ! Надявам се като гледах от снимките на Звездичка, че русенските блогъри сте прекарали чудесно на Орлова Чука!
Хубав ден!
цитирай
20. whitepigeon - 21. alexs
13.06.2012 17:12
Благодаря ти Алекс! Ти си по сериозен русенец от всички нас. Ние пък обикаляме по България. Няма значение, важното е да се пише.... :-)
цитирай
21. estirbg - Разходката беше освежаваща
17.06.2012 10:48
и срещата с тия български люде очарователна!
Благодаря ти, приятелю, за удоволствието!
цитирай
22. whitepigeon - 23. estirbg
18.06.2012 22:14
Радвам се да те видя, приятелко :-)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: whitepigeon
Категория: Туризъм
Прочетен: 1100509
Постинги: 44
Коментари: 938
Гласове: 3601
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031