Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.02.2011 10:50 - Странджа магия или реалност - село Визица и Параклис "Св. Илия"
Автор: whitepigeon Категория: Туризъм   
Прочетен: 17925 Коментари: 20 Гласове:
29

Последна промяна: 27.07.2011 14:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg






Наближавахме село Визица, когато нещо ме изкуши да се отбием по черния път вляво. След два завоя се показа невероятна панорама. 

image


Сигурно се виждаше половин Странджа от тук. От дясно се показа и село Визица.

image 

image


Пред нас на полянката се появи един голям кръст забит в земята.

image

Много забележителности се появяваха пред очите ни само за минутки. Но това не беше всичко. На метри от кръста имаше някaкъв стар параклис, сгушен до старата гора. 

image


Буря от внезапна емоция ни беше обхванала. След като слязохме отидох към разкрилата се панорама, а в краката си видях и долмен!!! Всичко това беше на метри едно от друго, на откритото било на това възвишение. 

image


Ние освен тленни, сме и духовни същества, и категорично мога да кажа, че имаме способноста да усещаме неща, които са извън материалните ни сетива. Не мога да обясня как и защо, но това място се усещаше много силно. Видях голям кръг оформен с камъни.

image


 Долмен на няколко хиляди години. Със сигурност няма да е бил единствен....

image


Тук няколко хиляди години преди Христа хората са давали израз на вярванията и страховете си, празнували са и са плакали. Убеден съм, че е било светилище. Местопложението, некропола, наслагването на параклиса върху това място, говорят за това.

image

Под всички съвременни параклиси и църкви са открити останки от древни светилища. Всички те са наслагвани едно върху друго в продължение на десетки, стотици векове. Това го потвърдиха няколко дена след това в регионалния музей в Малко Търново. Като често дори образите на светците се наслагват, като тракийския бог - конник на кон с копие, убиващ животно, се замества от Св. Георги също на кон с копие убиващ животно. (например параклиса "Св.Георги" в с. Заберново, който е известен точно с тракийската си плоча)

image 


 Параклиса до нас се казваше св. Илия. Сгушен под този величествен дъб (царя на дърветата, символ на мъдрост и дълголетие) изглеждаше много мистично. 

image


 Архитектурата му, проста, семпла и ...велика! 

image

 

image


Вътре беше подредено чисто и скоро варосано.
Имаше няколко разместени керемиди на покрива, точно над иконостаса. И мислех на следващата утрин да ги подредя. 

image


Имахме намерения да нощуваме на това място. Да опънем палатката на поляната и да посрещнем изгрева. Обаче до вечерта имаше много време и решихме да разходим до свечеряване и после да се върнем да спим тук. По стечения на обстоятелствата не можахме да се върнем и  пренареждането ми на керемидите пропадна.
Така, хапнахме и поехме нататък, към Визица.


Ако някой ви каже, че от Визица не се вижда морето не му вярвайте.

image

 

image


Три еднотипни къщи в строеж привличат вниманието още на влизане.

image
  

Спряхме на центъра до патрула на гранична полиция. Така и така им бяхме на крака ни провериха за втори път за деня.  До нас беше църквата,  която беше заключена. 

image

 

image
 

Имахме време да се разгледаме малкото селце.

image

 

image


Много светло, свежо и просторно впечатление прави това място.

image


И тук видяхме съвсем малки и тесни къщички. Чак се чудя как са живели хората в тях. Явно хората са били прагматични  и думите лукс и грандоманство не са били познати.

image

Много набързо приключи нашето пребиваване тук. В самото село нищо не ни привлече вниманието. Не сме срещали хора по уличките и не сме разговаряли с никого. Убеждавам се, че богатството на всеки край са хората. В тях са знанията, духа, легендите и мъдростта.  Общуването е много важно и ценно. Чрез общуване човек се учи и обогатява.  Думите ми се потвърдиха в следващото село Заберново, където запознанството ни с напълно непознат човек, ни припомни какво е гостоприемство, родова памет и голямо сърце. 


 




Гласувай:
29



1. abanos - Красота!
04.02.2011 10:57
Приказно и вълшебно...
цитирай
2. mmmmmmmmm - Омагьосаме
04.02.2011 11:47
Странджа от твоя пост!
Прекрасни снимки!
Текст!
Музиката е вълшебна!
Поздравления!:)
цитирай
3. estirbg - Поздравления и насърчения!
04.02.2011 18:39
През твоето трето око - фотоапарата, успях да видя и да почувствам това, което е преобърнало душата ти.
А това е най-високата оценка за внушение и послание!...
Благодаря ти за необикновеното изживяване, приятелю!
цитирай
4. whitepigeon - Abanos
04.02.2011 19:46
Радвам се, че ти е харесало.. :-)
цитирай
5. whitepigeon - mmmmmmmmmm -
04.02.2011 19:50
Ами нали е магична планина... :-)
За мен е удоволствие да споделя с вас.
цитирай
6. whitepigeon - estirbg
04.02.2011 19:53
Радва ме твоята оценка, защото знам, че е истинска и безпристрасна.
Поздрави :-)
цитирай
7. yuliya2006 - ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ДА КАЧА ПОСТИНГА ...
04.02.2011 21:20
ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ДА КАЧА ПОСТИНГА КЪМ ПРОЕКТА

"НА БЪЛГАРИЯ С ЛЮБОВ - ГРАДОВЕ И СЕЛА" трета част

С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
8. kasnaprolet9999 - Пак ни заведе на интересно място, ...
04.02.2011 23:31
Пак ни заведе на интересно място, звучеше като в приказка за омагьосана гора, красива и някак самотна, само сенки от миналото витаят. Поздрави за хубавия постинг.
цитирай
9. whitepigeon - Разбира се Джули.
05.02.2011 08:48
Разбира се Джули.
цитирай
10. whitepigeon - Вероятно е така, kasnaprolet9999 ! ...
05.02.2011 08:53
Вероятно е така, kasnaprolet9999 ! Странджа е планина на историята и легендите. :-)
цитирай
11. анонимен - MAGIATA NA STRANDJA....
06.02.2011 23:57
VPE4ETLENA SAM OT VIDIANOTO...I DA SI PRIZNAIA 4ESTNO MALKO SE SRAMUVAM OT TOVA, 4E DOSEGA, KATO IZKLU4IM U4ENI4ESKITE EKSKURZII PO PIONERSKA I KOMSOMOLSKA LINIA, PO EDNO ILI DRUGO STE4ENIE NA OBSTOIATELSTVATA AZ NE POZNAVAM DOSTATA4NO DOBRE SOBSTVENATA SI RODINA....NE GOVORIA ZA NIAKOGA6NITE 100 NAZOINALNO TURISTI4ESKI OBEKTI, ZA KOITO IMA6E KARTI I SE NAPREVARVAHME DA SLAGAME PE4ATI...GOVORIA ZA VSI4KI TAKIVA MESTENZA, KOITO SA ZAPAZILI SVOIATA AVTENTI4NOST...,A TE SSA BEZBROINI...ME4TATA MI E EDIN DEN PRIBIRAIKI SE V BULGARIA DA IMA KOI DA ME RAZVEDE, ZA DA OPOZNAIA TO4NO TAKIVA DIVI I MALKO MISTI4NI MESTA, KADETO 4OVE6KATA RAKA,VSE O6TE NE E POGUBILA VSI4KO...BLAGODARIA VI OT SARZE, 4E MAKAR I VIRTUALNO NAPRAVIH MALKA RAZHODKA IZ RODINATA SI....
цитирай
12. анонимен - От Живко
07.02.2011 04:37
Благодаря. Останаха много малко неща , които могат да събудят носталгията в мен. Тази музика в хармония със тези снимки и текст го направиха. По необясними причини само снимката с новостроящите се сгради бе стъпка з страни. Благодаря.
цитирай
13. harvi - Кажи ми, Иво, като има такъв широк хоризонт почти пред всяко кътче на родината ни,
07.02.2011 15:21
като има такава необятна красота, която трудно се обхваща с очи, защо сме се затворили в толкова тесни рамки и сме оставили душите си на затворнически порцион! Направо не мога да разбера! Нима величието на природата не ни кара да вдигнем поглед и към невидимото, да дадем простор на духовното в нас! Много си прав, че общуването е онова огниво, което запалва огъня на народното самосъзнание! Само че сме забравили и да общуваме. Липсва и приемствеността, за която разказваш. Съжалявам, че този път не звуча оптимистично, но направо съм ядосана. Кога ще се научим да ценим това, което имаме и да бъдем благодарни за него! Поздрави!
цитирай
14. whitepigeon - анонимен - MAGIATA NA STRANDJA....
07.02.2011 20:28
Мисля, че няма причина да се срамуваш, че малко си опознала Родината си. Имаш желание и съм убеден, че ще го направиш. Трябва да съжаляваме тия, които дори не са го осъзнали. Стана ми хубаво, че от далеко се включи в темата ми. А местенца за посещения можеш да си избираш от тези които описваме ние пишейки.
Поздрави и голяма усмивка от България :-) :-)
цитирай
15. whitepigeon - анонимен - От Живко
07.02.2011 20:40
И аз ти благодаря за оценката :-)
Целата ми е да описвам не розово, а реалноста! Нови къщи в Странджа не се срещат често. Нека да има инвестиции и хора в този изоставен край. Стига да не се разваля цялостния облик на селата. :-)
цитирай
16. whitepigeon - Харви :-)
07.02.2011 20:57
Защото за да види някой, тоя необятен хоризонт и тая красота, трябва да си "надигне погледа" НАГОРЕ. А ние зяпаме само надолу, където е кално тъмно. Защото да се живее долу в мръсното не се иска усилие и така ни изнася. А за да се живее на светло и високо, човек трябва да се самооблагородява.
Аз се радвам, че този път не звучиш оптимистично. Защото си права. И всичко трябва да се казва с истинските им имена, а не да пишем и говоримто това, което искат да чуят другите. Не трябва да се ядосваме, а да правим това, което ние можем да правим за този по добър свят. А ти го правиш дори и тук в блога.
Поздрави Харви... :-)
цитирай
17. pevetsa - Родолюбието ти е заразително, в...
09.02.2011 18:44
Родолюбието ти е заразително, всяка ваша споделеност от пребиваването ви по места, далеч от съвременния живот в града, е зареждаща и вдъхновяваща, БЛАГОДАРЯ!
цитирай
18. whitepigeon - Благодаря ти Алекс :-)
10.02.2011 12:46
Благодаря ти Алекс :-)
цитирай
19. анонимен - Изпитание
26.07.2011 23:24
Отново Величие и впечатляваща исрория на Древна България!!! Истинско изпитание за мен гледайки ,да не мога да бъда на тия места!!! подобно чувство изпитах, когато преди години за пръв път се озовах на Мадарския конник, Патлеина и околностите на Преслав!!!
цитирай
20. whitepigeon - Отново Величие и впечатляваща и...
27.07.2011 14:14
анонимен написа:
Отново Величие и впечатляваща исрория на Древна България!!! Истинско изпитание за мен гледайки ,да не мога да бъда на тия места!!! подобно чувство изпитах, когато преди години за пръв път се озовах на Мадарския конник, Патлеина и околностите на Преслав!!!


Пожелавам да имаш възможноста да ги посещаваш тия места. Защото усещането наистина е величествено. Благодаря!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: whitepigeon
Категория: Туризъм
Прочетен: 1098182
Постинги: 44
Коментари: 938
Гласове: 3601
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031