Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.12.2010 15:05 - Странджа магия или реалност - с. Българи
Автор: whitepigeon Категория: Туризъм   
Прочетен: 18717 Коментари: 17 Гласове:
25

Последна промяна: 20.12.2010 15:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg




Следващото село беше Българи. Спрягано като център на нестинарството и поради тази причина има доста писано в нета за него. Аз ще се спра на факти и истории, които са по-малко известни.

Впечатление прави големия и чист център.  

image


Селото е на високо и има просторна гледка на юг.

image


Имаше много указателни табели с информация.

image


Макар това село да се рекламира, не като "бившо", а  като настоящо нестинарско село в него няма жив нестинар. На празника идват нестинари от други села. Изпълняват си програмата срещу възнаграждение, "панагира" си минава и гостите са доволни. Обаче има и знаещи хора, на които им липсва нестинарството, истинското нестинарство. Липсват ония легендарни жени, нестинарките, които са били духовна  опора и надежда на селото. Дори и местните възрастни хора си го признават. 

image


Темата е изключително интересна и заслужава да отделя цял пост за нея.
Парадокса е, че наскоро нестинарството бе обявено от Юнеско за нематериално културно наследство. А в същия момент, него го няма!
Има панаир, има игра върху огъня. Но истинско нестинарство като концепция и дълбочина няма.

image


Най-напред влязохме в църквата св. Константин и Елена.

image


Посрещна ни една приказлива жена и с удоволствие ни разказа доста неща за селото и традиционния обряд. Насочи ни към дядо Ральо, който беше на 91год. с остър като бръснач ум.

image


Човека си шеташе в навън и като ни видя много ни се зарадва. Извади столове и седнахме на двора.
И с този приказлив човек, колко теми разнищихме само... Разказа ни подробно цялата история на селото и за нищо на света не искаше да съкрати разказа си. Особенно подробен беше във военната си част. После научихме целия му живот. Сладкодумно разнищихме и темите - как се пасат прасета в планината, как се прави сирене в планината и много други.

image

"Отначало да ви кажа, нашето село е най старото в Странжа." започна разказа си, с нескрита гордост, дядо Ральо. Мислено не бях на неговото мнение, но внимателно продължих да слушам. Селото съществувало от 2в. пр. Хр. Тази информация била от една дебела книга, с която бил дошъл един военен топограф през 30-те години в Българи. След като станал кмет на селото 1948 -51г., дядо Ральо започнал упорито, но безрезултатно издирване на тази книга в цяла България.

image


И накрая разказа спомените си за нестинарките. Нещото, което най-много ни интересуваше. Оказа се, че майка му е била известната нестинарка Марула и разказа му беше от първа ръка. Благодарение на неговите спомени и съпоставянето им с инфото от Кости облика на нестинарството започна постепенно да ми се избистря. Но трябваше да посетя още едно място, за което все още не знаех.

image


Интересен факт, които чух за селата от източна Странджа е, че преди векове често са били нападани и ограбвани от пирати идващи от към морето. За пирати чух тук в Българи, и в Заберново. Местна забележителност бил и вековен дъб с 6 метра обиколка. Наблизо имало Кале и няколко могили. А през 1947г. по време на национализацията се е налагало мъже от местните села да се мобилизират за подсилване на границата.

image


В Кости ни разказаха легенди, че хората от Българи, особено преди време живеели малко откъснато и като самостоятелна общност. Предпочитали да се женят помежду си. В селото били с малко по особенен характер и имало различия в обичаите и в говора дори. Друга интересна легенда е, че били наследници на Атантите. Но понеже е легенда няма да кажа, че не й вярвам.

image


Относно нестинарството, всяко от околните села се опитва да препише славата и първенството към себе си, чрез местни спомени и легенди. Всяко твърди, че е първото село и от него е тръгнал огнения ритуал. Като приятелския спор се води най-вече между Кости и Българи. Обаче има един показателен факт, който недвусмислено решава този спор. И в двете села цъквите носят името св. Константин и Елена. В тях се съхраняват свещенните икони на св. Константин и Елена, с които играят нестинарите. На Костийския храм му викат Голям св. Константин или Дядо Костадин, а на храма в Българи му викат Мали или Млад св. Константин.

image


Още през 1875г. Славейков разказва, как всяка година от двете села тръгва церемония и си устройват среща по средата на пътя. Там двете икони ги почукват една в друга, един вид като поздрав. (на други места му казват че ги "сборват" иконите) Следва да се разберат хората, кой на кого ще гостува за големия празник на следващия ден. Обикновенно се редували през година или две, обаче понякога Българчани се опитвали да не отидат втората година, но щом Костийчани им кажели: "Дядо Костадин ще погне Мал Костадина и ще го налапа като куче", те склонявали и отивали.
Искам да подчертая, че между нестинарските села и самите нестинари има изключително уважение и почит. Те не се възприемат, като конкурентни, а по-скоро като братя. Това важи дори и за гръцките нестинари, които идват тук. 
Всяка година тук на 3 юни се провежда знаменития селски панагир кулминацията, на който са нестинарските игри. От столнината се изнасят облечените икони и под звуците на гайда и тъпан шествието обикаля три пъти църквата.

image


Накрая в този кръг е вече направената жарава и тук играят нестинарите.

image


Имахме намерение да нощуваме тук, но хората, които бяха ни препоръчали бяха заминали към Бургас. Решихме да продължим към следващото село. От тук нататък не знаехме къде ще нощуваме, откъде ще минем и до къде ще стигнем. Имахме палатка, храна и любопитство. Странджа беше пред нас и още много интересни моменти и преживявания. Само за една седмица, погледа и усещането ми за тази планина се преобърнаха коренно. И ако се опитвам да обясня кое толкова ме е впечатлило много трудно мога да го опиша с думи. И точно в това може би е отговора. Защото Странджа е най-вече чувство и преживяване, и после географско понятие.


image


 




Гласувай:
25



1. анонимен - Странджата
20.12.2010 15:19
е неповторима........
Това лято и аз направих малка обиколка из нея. Незнам дали в Българи ти разказаха за целебната могила, ние тръгнахме да я търсим без водач и не успяхме да я открием. Мисля да се върна другото лято и да се докосна пак до неземната красота на Странджа планина
цитирай
2. mrazekoff - Иво, за село Българи съм учил
20.12.2010 19:42
по етнография на България, но всичко това са сухи приказки. Истината е да стъпи човек на място (както сте направили вие) или пък да присъства на самите игри.
Както казваш в материала си, има голяма разлика от истинските (старите) нестинари и от новите, които в името на едната пара изнасят спектакъл.
Има разлика, защото това не е атракция - това е дух, а между двете разликата е от земята до небето.
Поздравления, за хубавия постинг.
Приятно изкарване на празниците ви пожелавам!!!!
цитирай
3. vanex - 1
20.12.2010 21:09
давай винаги в същия дух :)
цитирай
4. whitepigeon - 1. анонимен
20.12.2010 21:54
За целебната могила не са ми казвали. Всъщност не сме се застоявали много в Българи. Догодина ще идем на празника и тогава няма да бързаме.
цитирай
5. whitepigeon - mrazekoff
20.12.2010 21:59
Стефко, знаеш ли колко е различно това как съм си го представял и това какво е в действителност. Докосването с действителноста има други възприятия.
Благодаря ти! Хубави празници и за теб :-)
цитирай
6. whitepigeon - 3. vanex
20.12.2010 22:06
Старая се приятелю :-)
цитирай
7. balgarski7vinarki - nauchih za hubavo ot minaloto, za pomneshto nastoiashte i za uvajenie ot badeshteto
21.12.2010 21:15
Dano poveche sa kato teb i da otdeliat vreme i sredstva za pateshetvia iz Rodinata, kolko stranno mi zvuchi , ta ne sam vijdala tazi duma otkakto sam v bloga- 1 mes.,ne e malko vreme mai.
/Moje i da ne sam prochela saotvetnia posting/i, dano.Az samata sam mnogo razocharovana ot Rodinata ./ No po temata - snimkite sa otlichni, a komentara e inteligenten i nenatrapvasht doktrini ili teorii, haresa mi.
цитирай
8. whitepigeon - Благодяря ти "Наши Родни 7 ...
21.12.2010 22:33
Благодяря ти "Наши Родни 7 малки винени мушици" :-)
цитирай
9. kasnaprolet9999 - Много е запазено това село, а къщите ...
22.12.2010 00:35
Много е запазено това село, а къщите му са толкова хубави, като в Боженци. Чудесно място и обичаи, нестинарството се е зародило в далечни исторически времена, когато са живяли нашите прародители траките.Поздрави!!
цитирай
10. pevetsa - За мен е чест, че се запознах с Вас, прекрасни родолюбиви Българи!
23.12.2010 20:53
Весела Коледа и Щастлива Нова година, и нека Господ Бог да Благослови домът ти със ЗДРАВЕ и ОБИЧ!
Алекс

http://www.youtube.com/watch?v=S6rZtIipew8
цитирай
11. yuliya2006 - ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ДА КАЧА ПОСТ...
23.12.2010 22:50

ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ДА КАЧА ПОСТИНГА КЪМ ПРОЕКТА

"НА БЪЛГАРИЯ С ЛЮБОВ - ГРАДОВЕ И СЕЛА" трета част

С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
12. whitepigeon - yuliya2006
23.12.2010 23:54
Разбира се :-)
цитирай
13. whitepigeon - kasnaprolet9999
23.12.2010 23:57
Права си! Българи си е типично Странджанско село и е много хубаво.
цитирай
14. whitepigeon - Алекс
24.12.2010 00:04
Много ти благодаря Приятелю! Любовта, която даряваш да ти се връща многократно за теб и твоето семейство. Аз съм сигурен, че ще е така.!
Хубави празници и много Щастие Любов и Вяра :-)
цитирай
15. harvi - Иво, има невероятна светлина в снимките ти!
28.12.2010 22:07
Толкова е красиво, уютно и приветливо! Много пъти си мечтая да живея на село, далеч от стреса и мръсотията в буквален и преносен смисъл! Снимката на къщата с цветния двор и лозницата е прекрасна! Много ме учуди фактът, че е имало набези на пирати. А разговорите с такива възрастни хора са незабравими! Четох, че Странджа била уникална като природа, климат и разположение. Благодарна съм ти за разказите! Поздрави!
цитирай
16. whitepigeon - Ех Харви :-)
28.12.2010 22:23
Така се радвам да те видя.. :-)
Приятно ми е да общувам с хора като теб и ще се радвам на лято да покорим някой планинско предизвикателство.
Хубави празници, щаслива година и щедро благословение на цялото ти семейство, желая!
цитирай
17. harvi - Благодаря ти!
28.12.2010 22:52
Аз също ще се радвам да попътуваме заедно! И на теб ти желая изобилие от всички добри неща!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: whitepigeon
Категория: Туризъм
Прочетен: 1100586
Постинги: 44
Коментари: 938
Гласове: 3601
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031