Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.11.2009 14:41 - Три дни в празнична Жеравна
Автор: whitepigeon Категория: Лични дневници   
Прочетен: 14566 Коментари: 16 Гласове:
29

Последна промяна: 05.11.2009 21:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
   
Отдавна мисля да напиша за впечатленията си от Жеравна 2009. За първа година посетих този фестивал и бих казал, че с малки забележки, много ми хареса.   image Организацията през тия три дни беше добра. Програмата си вървеше чудесно. По кътовете всичко беше заредено и с хапване, и с пийване, като имаше и много приятни глезотийки - кафе на пясък, чеверме, салати, дини, супи, манджи, ракийца, безалкохолно.  image   image    Вкусни чевермета се въртяха под боровете.
image 
Предоставяха се кончета за яздене за желаещите. Всеки свободно можеше да наблюдава майстори в етно-кътове, как работят и съответно продават уникатите си. Силата на фестивала обаче се проявяваше от живото присъствие и представяне на различните самодейни групи, читалища, хора и музиканти.
 image Сцената насред гората беше застлана с чимове свежа тревица. Дори около сцената имаше съобразено място за сядане. Групите, които минаваха бяха със силно присъствие и представяне. И през трите дни наблюдавахме с интерес това, което се случваше на сцените и не ни е доскучавало. Естествено тук си имаше правила, които имаха за цел да обособят спецификата на фестивала, а именно - всички да са с носии, без модерни дрехи и пособия, очила и естествено фотоапарати. Не можех лесно да преглътна факта, че не мога да запечатам присъствието ни на това място и в тая атмосфера. И то само за домашно гледане. Както винаги съм изпълнителен и се съобразявам с законите и правилата. И не си взех апаратчето.

Още в началото, на голямата сцена организатора Христо Димитров, каза много хубави думи. Запозна ни със спонсорите (на които им прави чест). И спомена, че забраната за снимане е съобразена с факта, че се търси стремежа за автентичност, което изисква съответно присъстващите да не са с фотоапарат и камера в ръце. Има си няколко фотографа професионалисти, които предишната година са изкарали 6000 снимки. И тази година, също направените снимките ще бъдат предоставени на всеки, които пожелае. Супер! Браво, си рекох. Думите му обориха първоначалното ми негодувание, че не мога да се щракна сред морето от шевици и доволни физиономии и лица. Имаше и фотографски кът, където всеки можеше да бъде сниман, застанал пред голям и грозен декор срещу скромната сума от 5лв. на снимка. Фестивала разполагаше и със съответната охрана на реда - симпатични момчета с големи ножове, за които мога да кажа само хубави неща. Преместихме се на малката сцена в гората и започна шоуто - различни групи и музиканти, много музика и хора. Явно имаше професионални танцьори сред публиката и не само. 
image    image    Станах свидетел на уникално силни и емблематични хора, танци и изпълнения.  Засвириха зурните..! Забиха в съпровод тъпаните. И шоуто премина в още по-емоционална и силна фаза, която продължи безспир до след два часа през ноща. Имаше какво да се види, чуе и най-вече да се преживее. Изпусках моменти, които исках толкова да запечатам, но разчитах на твърдата дума, че снимки "ще излязат" след фестивала. И с това се успокоявах. Естествено още отначалото се извадиха тук таме апаратчета и се щракаше без никакво притеснение. Това не ме учуди, защото знам какво е български манталитет. Всекидневно се сблъсквам с него. И общо взето го преглътвам. Но когато вземе да преминава в наглост, въпреки търпимостта ми, /понякога/ ми идва в повече. Бях приел забраната да не се снима, но простата ми размисъл е, че който спазва правилата "духа супата", а който е нагъл непукист за него няма проблеми. Това надигна "бунт" в мен. И все пак, дори и така никога няма да извадя апаратчето и размахвайки го да снимам, защото уважавам ценителите на автентичното и желанието им да запечатат "чист кадър". Ние сме "социални животни" и не може да не се съобразяваме с околните. Иначе бихме живяли в анархия. Така приключи първия ден. 
На другия ден фестивала започна с пълна сила още от сутринта. Това беше деня на самодейните групи и читалища от цяла България. Мога да кажа, че бяха добре подбрани, уникални изпълнения и обичаи.
image  Зашеметяващо представяне направиха калушарите от село Хърлец. За първи път сякаш се докоснах до "магично" изпълнение. Вследствие се позаитересувах повече за тях и заинтригуваността ми към тях и обичая съвсем нарасна. Уникално е народното творчество. То е като айсберг. Виждаш ясно само част от него. Обаче като се поинтресуваш, се оказва че всичко е много по-дълбоко и смислено. И не идва от небитието, а е продукт на Мъдрост, Традиции и Дух. Само ще кажа, че за да видиш това, ти трябват "очи" и желание да гледаш. И този ден организацията си беше супер и всичко вървеше нормално. 
image    image  Интересно ми беше, как печаха хляб на поляната в подница, покрита с въглени. И после тази вкусна, хрупкава погача се продаваше за тия, които искаха да си вкусят. Имаше хора, които си снимаха без да им пука. А професионалните фотографи, не успяха да ме впечатлят особенно с работоспособност. Към толкова супер моменти и кадри нямаше кой да насочи апаратите!
image  Ако имах право щях да съм като пчела, да се вра навсякъде и да снимам. А тук на фестивала, имаше какво... В този ден снимах и аз. Обаче снимах така, че не пречех на никого и не развалях "чистия кадър" за ценителите. Така споменът ни за Жеравна ще бъде малко по-визуален в семейния албум.
image 
Всички останали примерни хорица, които се надяват на над 6-те хиляди снимки, за да имат спомен за у дома си все още чакат напразно да излязат снимки от професионалистите, вече четвърт година. Чест прави на един фотограф Николай Димитров, от Жеравна, който единствен пусна супер снимки от фесивала в Жеравна 2009г. Този човек освен, че направи достъпен фестивала в кадри за всички заитересовани мога да кажа, че има дълбоко и сериозно отношение към всичко това и популяризира Жеравна като град и традиции, а също и фестивала на фолклорната носия. Лично аз искам да го поздравя за това, което прави. 
Наскоро излязоха и малко други снимки с миниатюрен размер и огромни букви върху тях, без някаква съществена стойност. 
Разнолики картини и изживявания за всички сетива имаше тук. И за ушите и за очите. За сърцето и духа.
 image Запомнящи и силни бяха кукерите и нестинарите.  Ето как една снимка на нестинарка направена с любителската ни сапунерка, изглежда оща още по магична.  image
 На третия ден програмата беше по-слаба. Но имаше какво да се види и съответно да се повесели човек. Хубаво впечатление ми направи присъствието на много дечица.
 image   image   image  Облечени с носии, сътворени с любов изглеждаха като ангелчета. На обяд разрешиха снимките и влизането на цивилни. 
Искам да поздравя и организаторите, за това, което правят, независимо от дребните слабости. Защото популяризирането и будителството е лек против "заспиване". Защото Българщината - това е Дух! И това е дух, който е с толкова дълбоки корени, че може само да се гордеем, че сме частица от него.  
Радвам се, че успях да посетя Жеравна в един от първите му издания (има договор за най-малко 30 годишни издания), защото занапред ще става все по-пренаселен. Сцените и горичката ще идват все по-малки. Трудно ще се наблюдава. Предполагам, че и комерсиализма ще започне да надделява. Все пак препоръчвам на всеки да се докосне до изживяването "Жеравна". Заслужава си.


 


Тагове:   носия,


Гласувай:
29



Следващ постинг

1. kosara2008 - прекрасно е...
05.11.2009 15:03
и неповторимото си го предал/ла...благодаря ти!
цитирай
2. bizcocho - Жеравна е един бисер в България. ...
05.11.2009 19:33
Жеравна е един бисер в България. Уникална и недокосната от ламтежа на съвремието. Била съм там на хотел за седмица и си починах страхотно! Много искам някой ден пак да отскоча за малко, макар да съзнавам,че надали вече ще ми се отдаде.:)
цитирай
3. анонимен - Napisanoto e strahotno po4uvstvah ...
05.11.2009 19:59
Napisanoto e strahotno po4uvstvah go taka 4e sum bila tam. No ne pi6ete koga se e provel tozi subor. Ot koya data. Bih oti6la dogodina za da usetya atmosferata na otminalite vremena
цитирай
4. whitepigeon - До анонимен
05.11.2009 22:08
Фестивала тази година беше на 21 - 23 август. За догодина трябва да се провери в нета, като понаближи август. Айде, догодина ще се видим там.
цитирай
5. yuliya2006 - БОЖЕ, КОЛКО КРАСОТА ИМА В БЪЛГАР...
05.11.2009 22:19
БОЖЕ, КОЛКО КРАСОТА ИМА В БЪЛГАРИЯ!

ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ДА КАЧА ПОСТИНГА КЪМ ПРОЕКТА

"НА БЪЛГАРИЯ С ЛЮБОВ - ПЛАНИНИ"
С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
6. whitepigeon - Имаш разрешението ми yuliya. Ка...
05.11.2009 23:52
Имаш разрешението ми yuliya. Качвай го. Макар поста ми да е повече критичен, май. Хубава си ни е Родината. И използвам всяка възможност да и се любувам.
цитирай
7. candysays - Благодаря
06.11.2009 10:58
за чудесния постинг! И добре дошъл в блога :)))

Всичко най-добро!
цитирай
8. basta - много е красиво наистина, и със с...
06.11.2009 12:42
много е красиво наистина, и със сигурност е интересно такова преживяване...
имам една приятелка, която всяка година посещава фестивала.
аз още не съм успяла да отида.
(белият ти гълъб ме накара да вляза тук...аз имам същия :)

успех!
цитирай
9. анонимен - Vazhitem sam
06.11.2009 13:10
Bravo, 4udesni snimki.
Shte razprostranja tozi material na bulgarite v Göttingen,
kadeto ziveja ot 20 godini. A prez Avgust 2010 shte gledam da posetja festivala sas semeistvoto mi.
цитирай
10. kasnaprolet9999 - Хубави традиции имаме,
06.11.2009 17:22
добре е че има кой да организира такива фестивали,
снимките са чудесни, разказа ти също, добре дошла в блога.
цитирай
11. whitepigeon - Гълъбчето е хубаво, basta. Явно, че ...
06.11.2009 18:51
Гълъбчето е хубаво, basta. Явно, че сегашното е моето :)
цитирай
12. whitepigeon - Благодаря ти анонимен. Поздрави ...
06.11.2009 19:02
Благодаря ти анонимен. Поздрави всички в вашия далечен град. А ще се радвам ако се видим догодина в Жеравна. Само ми пиши предварително, за да се познаем.
цитирай
13. leonnybg - Поздравелния за духа ти и за начина ...
02.12.2009 09:47
Поздравелния за духа ти и за начина на писане. Не всеки може да отиде там, но чрез снимките и словата ти всеки се докосва до българските традиции. Успехи!
цитирай
14. анонимен - aplodismenti:)
16.01.2011 15:26
nqma da kriq,4e avtorat e ne samo dobar profesionalist,a i dobar pisatel.
profeisonalistat si li4i i po tehnikata i instrumentite mu s koito raboti. i pisatelqt sa6to,no s bogato dar slovo:)

цитирай
15. whitepigeon - leonnybg, анонимен
19.01.2011 22:36
Благодаря ви за оценката! :-)
цитирай
16. samuraivk - благодаря..страхотно е! :)
22.07.2011 22:48
благодаря..страхотно е! :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: whitepigeon
Категория: Туризъм
Прочетен: 1100557
Постинги: 44
Коментари: 938
Гласове: 3601
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031