Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.02.2012 16:09 - Добротата и злото
Автор: whitepigeon Категория: Изкуство   
Прочетен: 9140 Коментари: 4 Гласове:
20

Последна промяна: 13.02.2012 16:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg




В какъв свят живеем? 

Всичко, което виждаме около нас е сътворено и направено от Любовта и добротата, oт това креативно чувство и желание да правим живота си по-добър, функционален и красив. Плодове, които хранят нашето съществуване, дава само доброто. Ако се замислим, възможно ли е да съществува свят на злото ще видим, че такъв не може да просъществува. Злото е способно само да паразитира на гърба на Доброто. За пример ще ви разкажа една история:

Имало двама стопанина и всеки наследил собствена, приказна градина.
Единия преливал от Любов и се грижел за своята градина с радост, усмивка и желание. Мечтите му нямали край и чрез плодовете на своя труд и Любов, се грижел и създавал плодовити овошки, вкусни зеленчуци и красиви слънчеви градини. Окопавал зеленчуците, облагородявал дръвчетата, окосявал ливадата, като усмивката и Добрата дума не слизали от устата му. Ромон, свежест и наслада за сетивата, изпълвали целия му двор. Плодовете на неговия труд са плодове на неговото мислене, отношение, Слово и Любов. 
Съседът му  наследил също такава приказна градина. Но злобата, зависта и черногледството изцяло изпълвали неговото мислене и действия. Унищожил зеленчуците, защото го спъвали докато върви. По обяд се ядосал на дървото, защото сянката му била малко, а и на всичкото отгоре се и въртяла и все оставал на слънце. Оставил единствено тревата да не му боде по краката, но и нея постоянно я наричал с грозни слова и изливал злоба върху й. Така и тя взела, че изсъхнала. Всички фасове и боклуци изхвърлял навсякъде, заринал се...! Скоро нямало къде да легне, какво да яде, какво да диша... Умирал ! Тогава отишъл при своя съсед и казал: -Гладен съм, умирам, виждам, че при теб в богатата ти градина има всичко. ( забележете, че той не се моли) 
Тогава Добрия стопанин отговорил:
-Ами ела при мен. Аз ще ти дам, ще се погрижа за теб.
Гладния се обърнал назад към своята градина-сметище. Злобно пламъче заискряло в очите му. Докато вървял Лошия след своя Спасител, гледал райската градина и гърдите му се изпълвали със...Завист !
Оттогава те живеели заедно. Единия гради, другия руши... Добре, че Лошия е по-мързелив и добрия успява да насмогва... иначе...?!?

Точно по същия начин живем тук на Земята. Принудени да живеем всички в една градина. И добри, и лоши всички сме тук. Едни градят, другите рушат.

image


Ясно е, че Доброто и злото съществуват заедно. Но трябва да се разбере, че гостенина е злото. Защото без Доброто, злото не може да съществува. То е ПАРАЗИТ, който се храни от плодовете на Доброто. Оставено само със себе си то е "нищо". И единствените му плодове са самоунищожение.

 Всичко е на кантар, всичко е баланс. Всяка наша Дума, всяко действие и постъпка накланя везната в дадена посока и дава облика на цялата ПЛАНЕТА и света, в които пребиваваме. Как ще живеем, каква кочинка ще си сътворим, зависи само и единствено от нас. Затова да бъдем мъдри и будни, ако искаме след нас децата ни да дишат, а не да се задушават..! 


Тагове:   планета,   живот,   зло,   добро,


Гласувай:
20



1. sande - Поздрави за мъдрата притча!
14.02.2012 13:52
Притча за Доброто и злото.

Злото е неискоренимо, защото е бурен.

А в живота наистина се храни от плодовете на Доброто.
цитирай
2. mrazekoff - Иво, това е
15.02.2012 15:37
един от основните закони на Земята. Добро и зло, бяло и черно, светло и тъмно.... Както го има едното - така го има и другото, а най-добре е, че както казваш ти злото е госта, а един гост неможе да се разполага напълно в дома...
Хубава приказка (притча), която показва отношението ни към тези две дадености.
Нека да преобладава в живота ни повече от дорбото, а злото да е само в тези приказки...!!!!
цитирай
3. whitepigeon - Привет Санде!
15.02.2012 20:55
Радвам се да те видя :-)
цитирай
4. whitepigeon - Здравей приятелю! Притчата е ху...
15.02.2012 21:03
Здравей приятелю! Притчата е хубава, но хората не се впечетляват от подобно мъдруване. Дай им леки жълти четива. Проблема ни е, че не се замисляме за нещата около нас затова сме на такова дередже.
Поздрави :-)
цитирай
5. harvi - Прекрасно казано, Иво!
16.02.2012 17:43
И Доброто трябва да се научи да се фокусира върху своите плодове и своята преливаща от живот градина, да не гледа към опустошаващото всичко Зло, защото Раздразнението може да му донесе само Самосъжаление - от тази клопка трудно се излиза :) Дано има повече Добро и повече такива градини :) Поздрави!
цитирай
6. whitepigeon - Хей, Харви здравей. . . . :-) Не сме ...
17.02.2012 18:58
Хей, Харви здравей.... :-)
Не сме се чували от сумати време. Радвам се, че се включи.
Поздрави! :-) ;-)
цитирай
7. pevetsa - Приятелю, нека Господ Бог благослови домът ти с ОБИЧ и ЗДРАВЕ!
22.02.2012 17:51
Лука 6:45
Добрият човек от доброто съкровище на сърцето си изнася доброто;
а злият човек от злото си съкровище изнася злото;
защото от онова, което препълва сърцето му, говорят неговите уста.
цитирай
8. dushka - !
23.02.2012 13:56
Човекът е разпънат между Доброто и Злото. Поздрави, много харесах!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: whitepigeon
Категория: Туризъм
Прочетен: 1098136
Постинги: 44
Коментари: 938
Гласове: 3601
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031