Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.03.2011 11:44 - Истинският ХЛЯБ ! Как да си направим хляб с Хмел или Квас - 2 Част
Автор: whitepigeon Категория: Хоби   
Прочетен: 62531 Коментари: 28 Гласове:
28

Последна промяна: 16.05.2011 20:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg






                                                                  2  -  Част







За да направим Истински домашен хляб първо трябва да си приготвим кваса, който замества маята. Най-лесно и бързо се завъжда квас от хмел. Използват се хмелните шишарки, които в моя случай са сухи. 

    image


Накисват се във вода и се сваряват на чай. Обаче чая трябва да бъде доста концентриран и силен. Затова съотношението трябва да бъде например: една купичка сух хмел, към една купичка вода. 

image


Този хмелен чай има горчив вкус. Може да се съхранява в хладилника и при необходимост от него да си подновявате кваса. 

image


С хмелния чай и пшенично брашно се забърква каша, по-гъста от боза, като за палачинки. (екпериментите ми показаха, че по-рядко тесто втасва по-бавно и нестабилно). Може да се добави и щипка захар, но не е задължително. (захарта повишава ферментацията) Съда в който забъркавате този квас е добре да не бъде метален и лъжицата също. Аз забърквам с дървена пръчица в порцеланов или пластмасов съд. 

image


Този, току що забъркан квас с хмел има специфична миризма напомняща леко на бира.

image


След това този съд се оставя в стаята, далеч от силни топлинни източници. Най-добра температура за завъждането на кваса е 17 - 22 градуса.  Ако е по-хладно процеса се забавя, ако е по-горещо рискуваме да не се завъдят бактериите и гъбичките. Съда не трябва да бъде покрит плътно с капак или капачка, за да има достъп на въздух и да се изпарява CO2. 
На втория ден се забелязват миниатурни балончета на дъното (най-добре се виждат в стъклен буркан).  Добре е да се разбърка. 

 
image


На третия ден сутринта квасът ни вече е почти шупнал.


image

 
image


Добавяме му още ново брашно и вода до получаването на същата гъстота (като за палачинки). След 4 - 8 часа кваса отново е шупнал и от него вече може да замесим хляб. 

image

 
image

Обикновенно започвам да замесвам раноследобяд около 14-15 ч. Тестото втасва, премесвайки го 2 пъти и към 18ч. го слагам да се пече за 30 - 40мин. 

Ето как правя самия хляб:

В моя хляб слагам
- около 250 мл. квас
- добавям още чиста вода, според това колко голям хляб ми трябва
- едно яйце ( не е задължително)
- пресято брашно, колкото поеме
- и малко сол (правя го леко по-безсолен)

   image    

image

Замесва се нормално твърдо тесто.

image


И го слагам, за един час да втасва направо с дъската във фурната на 40 - 45 градуса. 

image


После го премесвам отново и пак за час във фурната да втасва. 

image


image


След това се премесва отново.

image


image


Прорязва се отгоре, за да може да се сцепи и вдига по лесно хляба. И вече го слагам в набрашнена тавичка (олио не слагам никъде) и отново във фурната на 45 - 50 градуса за още около час.

image


image

Най-интензивното втасване е след втория час и половина. Но за да втаса хляба добре му трябват от 3 до 3,5 часа.  След това, само се усилва фурната на 200*. След 30 - 40 мин. хляба е готов.

image


image


Следващите снимки са други хлебчета, които сме правили с хмелен квас:

image


image


За да имаме квас за следващо месене трябва да си оставим около 50 мл. от кваса  и да го поддържаме всеки ден с вода и брашно. След като вече имаме готов жив квас, няма нужда да се поддържа с хмелен чай, а може и с обикновенна вода.
Когато кваса се поднови няколко пъти с вода, той добива един много приятен аромат на леко свежо кисело мляко. Ако престои няколко дена без подновяване, тогава започва да киселее.
Но хляба никога не ми е ставал горчив или кисел.
Поради това, че постоянно се добавя брашно и вода, количеството постоянно се увеличава и трябва да изхвърляте част от кваса преди да го подновите или да правите хляб, за да намалее. Другия начин е да започна със съвсем минимално количество брашно и вода, като за няколко дни количеството се увеличава до необходимото, без да изхвърлям квас.
.  image


Има още един начин да съхранявате квас, само че в сухо състояние. Забърквате твърдо тесто с концентрирана хмелна вода и правите малки бисквитки, които сушите бавно, като сухарки. Така си правите суха мая, от която може да си направите квас и хляб. 

image


Искам да ви обърна внимание на нещо, което е важно и може често да ви съсипва труда. Причина, кваса и хляба ви да не втасват може да е чешмяната вода. Когато е хлорирана, хлора прави точно това, да убива бактерии и гъбички, които точно в този случай вие култивирате. Доста съм се чудел, защо без видима причина тестото и кваса не се надига, докато не прочетох тази статия........ http://cci-varna.narod.ru/voda/voda_i_hlorirane/....... и косите ми просто настръхнаха. От тогава за квас, за тесто и за пиене използвам само изворна вода (даже не от магазина). 

image


 Дори и да се обърка нещо и да не се надигне хляба той е вкусен за ядене. Първоначално не знаех, че с хмела трябва да се направи квас и с кваса - хляб. И забърках с хмелената вода направо едно мини хлебче. Не се надигна изобщо, остана плътно, като павенце. Мислех да го изхвърлям, ама като замириса на хубаво и си го хапнахме докато беше топло. 

image


Квасния хляб, вкусово се различава от купения хляб. Той няма толкова рязък аромат, но определено е много вкусен, с невероятна коричка, плътен и засища много повече. Хубаво е да не се яде горещ. Явно в съвременната мая има някой подобрители и овкусители, които повишават аромата на купения хляб и като мирис се има различия от квасния. 

image


Съхранявам го върху голяма дървена дъска покрит с кърпа, във фурната.


image


 А когато се направи от женска ръка изглежда така:

image


Каквото и да пиша, колкото и добре да опиша технологията на правене на този хляб, най-полезен ще ви бъде вашия личен опит,  докато опитвате. Важно е да не се отказвате лесно. Този квас си е жив организъм, които иска своите специфични условия за развитие. И тънкоста е именно в това, да съумеете да ги подсигурите, за да имате винаги добър квас. 

Дано съм ви бил полезен!


image


Да ви е сладко !!!


С огромен интерес и желание се занимавах да опитвам в продължение на половин година да достигна до готова рецепта за направата на Хмелен квас и хляб. И да ви я представя готова за употреба. Далеч съм от мисълта, че можем всекидневно да си правим такъв хляб, но макар и в малка степен, това знание ни прави малко по независими от хлебната "Турбо мая", и ни дава възможност на избор. А точно СВОБОДАТА и ИЗБОРА в днешно време са на изчезване. Тъжно е, че вече няма от къде да си купя пилешко, което да не е надупчено с хормони и гел. Тъжно е, че безалкохолните са коктейл от убийствена химия. Тъжно е, че хляба и чешмяната вода бавно ни убиват, че няма натурално истинско мляко. Тъжно е, че храним бебенцата си от кутии на големите монополни концерни, вместо кърма. И едно голямо престъпление срещу човечеството за мен е факта, как на всички ни вменяват, че НОРМАЛНОТО е всички продукти да бъдат пълни с химия, ГМО, пестициди, отрова и за тях може да не се упоменава. А като ИЗКЛЮЧЕНИЕ се приема храните да са био - екологични и натурални. Идва ми да извикам: "Хей подлудял свят, НОРМАЛНОТО Е ВСИЧКО ДА БЪДЕ ИСТИНСКО И НАТУРАЛНО, а всичко останало да бъде подсъдно и престъпление срещу човечеството...!!!


image

 
Колкото по незнаещ е човек, толкова е по-зависим и лесно манипулируем и се обезличава като личност. Глобализма бавно и леко ни превръща в все по-незнаещи, зависими и с все по-малък избор хора, имащи право единствено да бъдат работни пчелички.  
Бъдете с будна съвест и разум. Бъдете знаещи и имайте собствено мнение и го отстоявайте. Бъдете Свободни и имайте избор. Пазете себе си, близките и децата си! 

 

Искам да се извиня на всички Анонимни, които имат желание да се включат с мнение по темата, а не могат поради проблем в този сайт (Блог.бг).
Ще взема мерки и тази и другите теми ще бъдат публикувани в друг сайт за да имате достъп до тях и да може да пишете и вие, като анонимни.

За коментари и мнения по тази тема може да ме намерите и тук:  whitepigeonbg.blogspot.com/2011/04/2.html 

БЛАГОДАРЯ ВИ !



Тагове:   хляб,   мая,   здраве,   хмел,   свобода,   избор,   истински,   квас,


Гласувай:
28



1. mmmmmmmmm - Чаках с нетърпение
26.03.2011 11:58
този пост!:)Толкова се радвам!:)Ще бъда твой последовател.Ще изпитам рецептата и ще се похваля.Интересувам се от домашно произведен хляб в моя край.Ако открия нещо по различно ще го разкажа.
Приветствам инициативата ти!Чакам и нови "открития"!
Спокойна съм,че ще се съхранят традициите и българското щом има млади хора като теб,които се интересуват и милеят за родното!:)
Пролетни поздрави и хубав ден!:))
цитирай
2. whitepigeon - Привет, ммммммммммм
26.03.2011 15:16
Забавих се малко с този пост. Стопли се времето и работата изведнъж ме затрупа...
Много се радвам, че мога са съм ти полезен. Опитвай... тръпката е голяма.
Успех ! :-)
цитирай
3. pevetsa - Браво Иво, изглеждат страхотни, и ...
26.03.2011 16:41
Браво Иво, изглеждат страхотни, и съм убеден че са вкусни всичките, все пак съм опитвал от вашият хляб.
Поздравления за постта, да съхраним Българското.
цитирай
4. martiniki - мммммммм
26.03.2011 19:58
прекрасно изглежда!

поздравления за търпението и упорството
цитирай
5. whitepigeon - 3. pevetsa
26.03.2011 20:50
Да съхраним Българското, Приятелю :-)
цитирай
6. whitepigeon - Привет Марти :-) :-)
26.03.2011 20:56
Привет Марти :-) :-)
цитирай
7. fluk - хубав е хляба ви,поздравления за добрата инициатива,
26.03.2011 21:19
пък и сега на мода са грубо изглеждащите ,но ароматни и органични продукти,какъвто безспорно е квасеният хляб.предимствата на домашно приготвения домашен квасен хляб са няколко,и всичките водят убедително този ,които предлагат в големите търговски вериги.:-)
цитирай
8. zvezdichka - Това, което мога
26.03.2011 21:42
да споделя, че хляба наистина е много вкусен и е различен от хляба, правен с мая. По плътен е и с малко се нахранваш. Ама каква коричка има само. Мммм :). Любима ми е :). Иначе в къщи аз съм специалиста по питките с мая, а моят съпруг открива и изпробва стари, но вкусни технологии :).
цитирай
9. whitepigeon - 7. fluk
28.03.2011 20:28
Не заради това, че е модерно се хванах, да експериминтирам с квасния хляб. А защото ми писна от химия. И все по зле ще стават нещата. Има знания и рецепти, които си отмират с поколенията. Исках да я запиша тая информация, който прояви интерес да може да я намери.
Благодаря ти за коментара :-) :-)
цитирай
10. ckarlet - Впечатляващо, Whitepigeon! Бях ...
28.03.2011 23:46
Впечатляващо, Whitepigeon! Бях чувала, че истинският хляб се замесва с много любов и ето при теб го открих! Ти така увлекателно споделяш цялото приготовление, че ми се дояде от този хубав хляб!
Поздрави!
цитирай
11. fluk - whitepigeon няма за какво,аз би трябвало да ти благодаря,
29.03.2011 15:21
че споделяш тайната на магията си:-)защото хляба усеща кой го обича и кой се преструва,въпреки технологичния напредък на човечеството.Това ,че нещо не продължава да дава живот не означава ,че то не появи на бял свят когато му дойде времето както казваше един "велик потомък" на българските традиции.Някой ден в България ще има малки кокетни семейни пекарни,на чийто ветрини гордо ще застанат изправени поколения знания в завършен привлекателен вид и неустоим аромат.:-)
цитирай
12. whitepigeon - 10. ckarlet
29.03.2011 17:53
Поздрави Скарлет :-)
цитирай
13. kasnaprolet9999 - Четох с интерес, аз също иам хмел и ...
29.03.2011 23:17
Четох с интерес, аз също иам хмел и мога да опитам твоята рецепта. Положил си много труд и хъс, за което те поздрвявам.Слагам постинга ти в моята блогвълна "полезни съвети от различноестество".
цитирай
14. mrazekoff - Иво хващам се за последните ти думи....
05.04.2011 14:42
"Колкото по незнаещ е човек, толкова е по-зависим и лесно манипулируем и се обезличава като личност. Глобализма бавно и леко ни превръща в все по-незнаещи, зависими и с все по-малък избор хора, имащи право единствено да бъдат работни пчелички.
Бъдете с будна съвест и разум. Бъдете знаещи и имайте собствено мнение и го отстоявайте. Бъдете Свободни и имайте избор. Пазете себе си, близките и децата си! "

Това е самата истина!
Преди време говорехме колко са ограничени западняците в някои отношения, а ето, че това се стоварва сега върху нас:(

Прекрасен постинг, няма какво да добавя - Поздравления!!!!
цитирай
15. анонимен - Ах, как се радвам!
15.11.2011 15:34
Страхотно описание! Нямам търпение да направя и аз квас с хмел, с обикновен квас вече правя, но този наистина ще е праистински и автентичен!
Поздравления и от мен и много скоро ще ги блогна хлебчетата!!!

Благодаря!

цитирай
16. анонимен - Подница и квасник
20.11.2011 16:33
Родът на майка ми е от тетевенския балкан. Там и сега - 2011г. - можете да си купите подница, ако не ви се меси на Еньовден. На магазина след края на магистралата след Етрополе или на панаира преди Български извор се продават по 30 лв. едната. Връшник се намира по-трудно, но някой цигански ковач, като "Крали Марко" на Сточна гара в София, може да ви я изкоруби от лист стомана, ако му я занесете - и дръжка ще му сложи. Това лято видях стар един да се продава в магазина на изхода на Първомай за Хасково. Не помня цената. Там не видях подници. Като си купуваш подница си купи и "Герман" - иначе няма как да я опалиш хубаво.

Моята баба ми е разправяла, че квасът го забъркват с хмелна вода от равни части житено и нахутено брашно, ама от мекия нахут, не от твърди страгали или соя. Добавя се малко рязан кромид лук и стрита суха чаушка. Отначало се меси на каша с част от житеното брашно и топла вода. Слага се в котлеварка, да е височко. Съвременните хора могат да ползват и прерязано 1-2 литрово шише от РЕТ. То се поставя в подгрято керамично кюпче, двойно по-широко от шишето. Отстрани се насипват житни трици, предварително размесени с гореща вода. Завива се с нещо вълнено за ден и половина. Като го направиш днес предиобед, утре надвечер трябва да е хванало дзвънки покрая. Доомесваш го с останалото брашно на по-твърдо, правиш го на малки питки колкото половин юмрук и веднага слагаш до печката да се сушат. На другия ден са изкъхнали и прибираш на сухо.

Като ще месиш една-две питки трябват за килограм брашно. Разтрошаваш ги на дребни трохи и месиш с тях. Втасването и печенето си ги изпедепсал.

Баба ми, Бог да я прости, казваше, че няма хляб с такъв вкус, като квасника, а тя в никакъв случай не допускаше да се бърка квасникът, направен с такъв квас и хлябът с купена или поддържана в къщи мая. Квас е едно, мая е друго. Като поддържаш дълго квас с брашно и вода (за около месец), от него ще стане мая. Ама от мая по никой начин не можеш да получиш квас.

karkar@mail.bg
цитирай
17. whitepigeon - Страхотно описание! Нямам търп...
25.11.2011 19:32
анонимен написа:
Страхотно описание! Нямам търпение да направя и аз квас с хмел, с обикновен квас вече правя, но този наистина ще е праистински и автентичен!
Поздравления и от мен и много скоро ще ги блогна хлебчетата!!!

Благодаря!



Хубаво е когато има ентусиазирани хора, като теб да правят истински и вкусни неща. Пожелавам ти успешни опити и да развиеш и споделиш рецептата. :-)
цитирай
18. whitepigeon - Родът на майка ми е от тетевенския ...
25.11.2011 19:48
анонимен написа:
Родът на майка ми е от тетевенския балкан. Там и сега - 2011г. - можете да си купите подница, ако не ви се меси на Еньовден. На магазина след края на магистралата след Етрополе или на панаира преди Български извор се продават по 30 лв. едната. Връшник се намира по-трудно, но някой цигански ковач, като "Крали Марко" на Сточна гара в София, може да ви я изкоруби от лист стомана, ако му я занесете - и дръжка ще му сложи. Това лято видях стар един да се продава в магазина на изхода на Първомай за Хасково. Не помня цената. Там не видях подници. Като си купуваш подница си купи и "Герман" - иначе няма как да я опалиш хубаво.

Моята баба ми е разправяла, че квасът го забъркват с хмелна вода от равни части житено и нахутено брашно, ама от мекия нахут, не от твърди страгали или соя. Добавя се малко рязан кромид лук и стрита суха чаушка. Отначало се меси на каша с част от житеното брашно и топла вода. Слага се в котлеварка, да е височко. Съвременните хора могат да ползват и прерязано 1-2 литрово шише от РЕТ. То се поставя в подгрято керамично кюпче, двойно по-широко от шишето. Отстрани се насипват житни трици, предварително размесени с гореща вода. Завива се с нещо вълнено за ден и половина. Като го направиш днес предиобед, утре надвечер трябва да е хванало дзвънки покрая. Доомесваш го с останалото брашно на по-твърдо, правиш го на малки питки колкото половин юмрук и веднага слагаш до печката да се сушат. На другия ден са изкъхнали и прибираш на сухо.

Като ще месиш една-две питки трябват за килограм брашно. Разтрошаваш ги на дребни трохи и месиш с тях. Втасването и печенето си ги изпедепсал.

Баба ми, Бог да я прости, казваше, че няма хляб с такъв вкус, като квасника, а тя в никакъв случай не допускаше да се бърка квасникът, направен с такъв квас и хлябът с купена или поддържана в къщи мая. Квас е едно, мая е друго. Като поддържаш дълго квас с брашно и вода (за около месец), от него ще стане мая. Ама от мая по никой начин не можеш да получиш квас.

karkar@mail.bg



Много благодаря! :-)
Всичко което споделяш е безценно и така остава записано за да могат хората да имат достъп до тази информация. Приятно ми е, че има и други хора, като теб да се интересуват историята и бита на българина.
цитирай
19. ivsky - за уханието
11.12.2011 19:20
правил съм опити и винаги става доста кисел, но си го изяждам. Сега за пръв път опитвам с квас със хмелена вода. Досега само с брашно, вода и малко захар.

Относно уханието: Докато го печа, просто ухае неземно. След това също където го оставя се носи миризмата на хляб. За купешкият мога да кажа само, че не ми мирише на нищо познато преди години на село от фурната миришеше на изпечен хляб. Сега незнаеш дали във фурна си влязъл или ...

цитирай
20. ivsky - относно приготвянето
11.12.2011 19:22
Може ли малко по точно за водата в началото колко, вода и що годе на вече замесеното тесто какво е на пипане и при месене. Понеже при мен ако водата е малко нищо не става ако е много е течно. Но съм слагал ръж 50% може и тя да е причината, както за уханието така и за неуспехите ми !?!
цитирай
21. whitepigeon - Може ли малко по точно за водата в ...
12.12.2011 15:55
ivsky написа:
Може ли малко по точно за водата в началото колко, вода и що годе на вече замесеното тесто какво е на пипане и при месене. Понеже при мен ако водата е малко нищо не става ако е много е течно. Но съм слагал ръж 50% може и тя да е причината, както за уханието така и за неуспехите ми !?!


Никога не съм опитвал с ръжено брашно и не мога да споделя опит. Обаче, когато месихме в хлебната къща в Габрово, смесихме 6 -7 вида различни брашна наведнъж с хмелен квас и хляба втаса и се надигна достатъчно.
Относно водата за тестото гледам само да не е прекалено меко. По скоро средно твърдо тесто. Като се затопли леко докато втасва във фурната, то омеква отново. Най ценен е личния опит докато експериментираш.
Успех :-)
цитирай
22. sokoli - http://www. facebook. com/med...
23.01.2012 22:34
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.2421994761024.2102814.1586107431&type=3
цитирай
23. анонимен - Благодаря на този който се е сетил за ...
05.03.2012 13:43
Благодаря на този който се е сетил за истинския хляб ! Благодаря че е написал и рецептата за да можем след толкова години да вкусим нещо по различно от днешния хляб ! ЩЕ СЕ ОПИТАМ ДА ПРИГОТВЯ И КВАС И ХЛЯБ ,ПЪК КАКВОТО гОСПОД ДАДЕ !
цитирай
24. анонимен - Дълбок поклон за този пост! Като ...
28.03.2012 18:49
Дълбок поклон за този пост! Като малка съм гледала двете си баби как правят селски хляб и го пекат в пещта на двора или в подницата, но никога не съм обърнала внимание как става. При тия съвременни боклуци, които ядем много ми се искаше да си направя хляб по стария начин, само че не знаех как. Благодаря още веднъж - жив и здрав!!!
цитирай
25. diso - ХУБАВИТЕ ТРАДИЦИИ НЕ ТРЯБВА ДА УМИРАТ. Браво!
19.04.2012 15:19
С носталгия си спомням бялата халва на баба ми - снежнобяла и с орехи, много твърда и същевременно крехка. Много лесно се разтрошаваше с нож и чукче, а като се сложи в уста и се стисне със зъбите, незабавно ставаше "на пепел" и веднага се разтваряше. Никога не лепнеше. Не като тази по магазините - дето само вади пломби и цели зъби:((
Само разбиването й беше много тежко. Но си заслужаваше!
Ужасно е, че в стремежа за печалби, компаниите правят всичко за да заменят естествените продукти с какви ли не химии. А забелязали ли сте, че като се мине покрай фурна или покрай бус със хляб, вече не мирише на хляб. Даже на нищичко не мирише!?!
цитирай
26. whitepigeon - 25. diso
21.04.2012 12:07
Това за халвата е много интересно. Ако можеш да съхраниш тази домашна рецепта ще е чудесно. Благодаря за коментара. :-)
цитирай
27. diso - Това за халвата е много интересно. ...
21.04.2012 15:36
whitepigeon написа:
Това за халвата е много интересно. Ако можеш да съхраниш тази домашна рецепта ще е чудесно. Благодаря за коментара. :-)

Технологията я знам, продуктите - също. Надявам се майка ми да е записала рецептата, за да се спазят точните съотношения на продуктите.
А те са:
- изсушен корен от чувен;
- захар;
- орехи;
- вода.
Най-удобна за правене на халва е печка от старите готварски - на дърва и въглища - заради спецификата на технологията.
Коренът от чувен се настъргва на ситно готварско ренде, сипва се в тенджера с вода и се оставя да заври. После се дръпва от огъня и тенджерата се оставя почти в края на печката. Три дни само изпарява от течността, докато печката се използва по обичайния начин (Предполага се, че е зима и печката гори - за готвене и за отопление). Остатъкът - 1-2 литра, се пълни в стъклени лимонадени шишета. Доколкото помня, не се стерилизира, но може и да се подсигурим с тази операция. Отварата е доста трайна и се използва и след поне 1-2 години.
Преди да се започне работата по халвата, се начупват и изчистват орехите. Запазените половинки от ядката (пеперудки) може да се използват за украса отгоре, а начупените остават за вътре.
Същинско пригитвяне:
Един човек се заема със захарта - изсипва я в дълбока тава за печене на агнета + чаша вода. Тавата се поставя на отдалечената от огъня страна на печката и се бърка непрекъснато, докато захарта се стопи - с плоска дървена бъркалка, която трябва постоянно да "остъргва" дъното. Не трябва да се допуска карамелизация, защото халвата пожълтява.
През това време, в кофа 10л се сипва отварата. Бие се с малка обла метличка от домашни метли. Образува се пяна, която изпълва кофата догоре. Готова е, когато при обръщане не пада. Необходими са повече хора - уморително е.
Пяната се сипва в тавата и се бърка много сериозно, докато обере всичката втечнена захар. Добавят се орехите и се разбъркват добре.
Сместа се сипва в тави или в кутии и е добре да се подложи фолио, за да не залепва. Изстива.
цитирай
28. whitepigeon - 27. diso - Това за халвата е много интересно. ...
25.04.2012 23:28
Много ти благодаря Дисо, прекрасна рецепта :-)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: whitepigeon
Категория: Туризъм
Прочетен: 1098141
Постинги: 44
Коментари: 938
Гласове: 3601
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031