Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.02.2011 10:45 - Истинският ХЛЯБ ! Как да си направим хляб с Хмел или Квас
Автор: whitepigeon Категория: Хоби   
Прочетен: 107001 Коментари: 59 Гласове:
59

Последна промяна: 07.09.2012 20:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg




Как да си направим истински хляб с Хмел или Квас
             
част -1









Как са правили хляба си нашите баби преди векове, когато не е имало мая и дори магазини. Когато хляба е бил от първостепенно значение за оцеляването на многобройната челяд в българското семейство. Когато всичко потребно се е събирало от къра, полето или  гората. Когато Хляба наш - насъщний е бил СВЕЩЕН. 

image
 

Интереса ми към нещо толкова всекидневно и познато се провокира от една статия за вредата от съвремената мая за хляб.  www.recipemagician.com/polezno/vsichko-za-hlebnata-maia/  След прочитането й първо се шокирах, но след порядъчно ровичкане в нета разбрах, че и този път истината е някъде по средата. Но все пак съм убеден, че съвремената мая с термодрожи не е безопасна. До преди няколко години нашата българска маята се е произвеждала с хмел, така както се е правил и завъждал кваса от нашите баби столетия назад във времето, тогава когато думата химия не е съществувала. A по поляните са вървели Юнаци, като канари и моми убави, като слънца.


.image.


Дрождите, с които се прави съвремената мая са съвсем различни от хмелните и природни продукти. Термодрождите са плод на здравата химична промишленост и при замесване на тесто действително правят "чудеса". Маята не само втасва, но шупва, чак се запенва като от някакъв ускорител само за минути. А при хмелната мая времето е минимум почти ден и няма такова голямо надигане и шупване. Затова кръстих купената мая "турбо мая".

Съвремената мая е съвкупност от заквасващи бактерии и гъбички - "дрожди". Тя е един вид заспал жив организъм, които можем да събудим с вода, топлина и захар. Добавяйки и брашното вече се получава тестото, което втасва. Проблема е в устойчивоста на някой от гъбичките, които оцеляват при термичната обработка и започват убийствената си работа в стомаха ни. Една от вредните гъбички в маята е "кандида албиканс".  Попаднах на статия в нета за алергиите, които са бич за съвременното общество. В нея една майка описваше патилата си, свързани с тежкото състояние на детето и. Последователно е отстранявала обичайните виновници като захар, хранителни оцветители и косерванти, стабилизатори, но драстично подобрение се е получило след елиминирането на маята за хляб.  Химията толкова сериозно е превзела съвременната ни трапеза, че не ми се мисли  за бъдещето на нашите деца. (сещам се за филма "крилце или кълка", на който се смяхме като деца....всичко това вече е станало факт)) Дори и брашното, което си купуваме не може да сме сигурни дали не е третирано с избелители. Защото чрез избелителите, фуражното жито става първокачествено (ама само на вид).

 

 image 

 

Важно е да се знае, че има и гъбички, и бактерии, които са много полезни за нашето здраве и именно те присъстват в хмелната мая. Една, от които е Лактобацилус "Lactobacillus sanfranciscensis".

 

image


 Българския народ e наричал маята с която е правил хляба, Квас! С хмел се е завъждал кваса. След това е имало два варианта. Първия е подържането на кваса всекидневно, само с брашно, така в продължение на месеци ( дори и на години...на запад има фамилии, за които е безкрайна гордост, че поддържат и имат квас от 1750год. ) Другия начин е да се замесят малки тестени питки, като бисквитки с хмелна вода. Тези питки се изсушават и се изполват, като суха мая месеци наред. 

 image 


Кваса е бил нещо излючително важно и свещенно в бита на българина. Завъждането (подновяването) на квас се е правил на определен ден при строги изисквания и ритуали. 
Най-интересно е правенето на квас в село Табачка, Русенско. Обичая е известен под името "пазене на кваса". Точно преди Игнажден вечер се събират моми, булки и жени в някоя къща. Подхваща се хоро от всички, като през това време се замесва квас от две моми, които са обърнати с гръб към нощвите докато месят. В този квас знаещи баби слагат стрити на прах лековити и магьоснически билки. 

 image  


След това кваса го завиват и скътват в един ъгъл на стаята. Обаче остава една жена да го пази будна цяла нощ. Като през цялото това време се играе хорото. На следващата вечер кваса се пази по същия начин в друга къща. Така това се прави 12 нощи, като хоро се играе само три дни срещу Игнажден, срещу Коледа и срещу Васил. На 12-тата нощ всички се събират и тестото се разкъсва на всеки по парче. Този квас се суши на вятър и после се пази като драгоценност, притежаващ силата да гони всякаква лошотия. 

 image 

Този обичай е гонен от свещенниците, защото е смятан за маьоснически. Далеч съм от мисълта за такова дълбоко ритуалничесто в правенето на квас и хляб в днешно време. Споменвам го само като факти. Но съм убеден в отношението ни към това, което правим, включително и особено за хляба. 

 image 


На всичко свързано с хляба прадедите ни са отдавали огромно и магично значение. Нормално е, защото оцеляването им е било свързано с насъщния хляб. Затова те са предавали свръхестествени способности освен на кваса, но и на подницата, в която са пекли хляба. Единствено с подница или парче от нея, е било възможно да се пребори Ламята. (Подницата е дебел глинен съд, подобен на сач, върху който се слага  връшник и така се е пекло хляб. За подницата ще се спра подробно по надолу.) 

Съществува вярването, че хляба, който го грее слънце става изключително хранителен и полезен. Също водата е хубаво да е изворна и както по-горе споменах, ако и вятъра вземе участие в този ритуал, то хляба приема невероятни качества. Бих добавил дори и Словото и Добрите думи, което си е Благо-Словение, докато правим нещо.
Другото важно, за да се завърши напълно "магията Хляб" е живия огън.

 image 


Не е нужно да си суеверен, за да знаеш, че всичко това в никакъв случай не ни вреди, а точно обратното. Предполагам всеки знае:
какво е Слънце,
какво е Извор,
какво е Вятър
какво е БлагоСловение,
какво е Огън
и какво е Земя...
Всичко това е вплетено в Истинския хляб! А ние истински хляб ли ядем???

 image 


Няма как да не спомена и Обредните хлябове в бита на старите българи.  За нас съвремените "Обреден хляб" е клише от миналото за жалост. Има огромно разнообразие от обредни хлябове в България. На практика всяко населено място са правели различни хлябови форми според различните празници на годината. За щастие голяма част от тях са описани от стари фолклористи и будни българи още преди стотина години. Един от тях е Димитър Маринов. В книгата си "Народна вяра" той споменава, че е бил директор на Етнографския музей и всички хлябове, които е събирал в периода от 1883-1906 г. ги е описал, скицирал и е започнал да им прави отливки. Но е бил уволнен от музея и
десетки мостри от обредни хлябове от цялата страна са били оставени безхаберно на тавана на музея, преди да са им направили гипсовите отливки. И съответно са ги изяли мишките. Оцелелите от мишките хлябове при пренасянето на музея от старото в новонаето здание са били съвършенно изпочупени и направени на ситни залъци...

 image


Досега не бях месил хляб. Започнах опитите си направо с Хмелната мая. Опознах я, че втасва бавно и чак на 3 - 4 час е готова за замесване. Като видях разликата обаче, как втасва купената мая спрямо моята, чак се уплаших. За болшинството от домакините, които са свикнали с купената мая,  бързото й втасване предполагам е нормално. И за тях хмелния квас ще им се стори бавен и слаб. 
 Поинтересувах се от хмела като билка и природен продукт. Оказа се много полезен. Има болкоуспокояващо и сънотворно действие, помага при пясък и камъни в жлъчния мехур, при невроза, гастрити и мн. др. Всички знаят, че е и основен продукт за производство на бира. Прекрасно описание на билката е направила нашата безценна приятелка ....  
kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2010/08/26/hmel-spasenie-pri-klimaks.596544   

  image.


Искам да насоча вашето внимание към хора, които са превърнали правенето на хляб в изживяване и духовно обогатяване. Изключителни ентусиасти и ценители, провеждат замесване на хляб, като обучават и деца. Липсата на комерсиализъм прави нещата да се случват Истински и замесването на хляб да поеме пълното отдаване и любов на правещите. Освен това да учи и провокира размисъл. Това са Хлебната къща „Св. Христофор” - Габрово. Хора правещи истински неща, по истинския начин.
 
www.bread-art-house.org/
Искам да използвам възможноста лично да ги поздравя и подкрепя в това, което правят. 

image 

Знаем, че хляб се прави от различни култури и тяхното смесване, ръж, царевица, соя, нахут и най-вече от пшеница. Искам да ви обърна по специално внимание на Лимеца. Напоследък започва да се говори все повече за него и се опасявам, че някои ще започнат да го превръщат в поредната "еко" мода, с комерсиална за себе си цел. Лимеца е праотеца на съвременната пшеница. Има намерен овъглен лимец при разкопките селищни могили в България, което връща колелото на историята много хилядолетия преди Христа. Траките са правили хляба си от лимец.  Той е изключително устойчив на болести, зарази. Казват, че 100гр. зърна насищали човек за седмица, а също не можел да се повлиява от ГМО.  Пълна информация за лимеца е дал Емил Елмазов в своята книга. 



   image  
 

Интересът ми към хляба провокита много въпроси за много продукти. 
Изчетох доста информация от нета и книги, за да отсея истински ценната информация. Основно ме интересуваше, как да си направя маята с хмел. Така попаднах на много рецепти за квас, правен само от брашно и вода. Обаче за хмел никъде не намерих точна рецепта. Питахме стари хора, които срещаме из всички краища на България. Всички споделят спомени, че техните майки са правили хляба с хмел. Обаче те нямаха личен опит. Единственото, което знаеха, че се вари хмела и се правят питки и до там....!  Много исках да опитам веднага, ама нямах хмел. Знаех, че се бере края на август. А и не го познавах. Попитах баща ми и той ме заведе на края на селото до една ограда цялата обрасла с вече сух хмел. Макар и края на октомври, имаше все още характерните си шишарки и събрах в една кесийка. След седмица ходихме по старопланинските изоставени села и там видяхме дворовете пълни с хмел. 

  image  


Започнах да го разпознавам дори и в града по огради и стобори.  Така се снабдих със сух хмел. Занесохме на мелница 3 чувала жито и  взехме брашното. Така вече имах възможноста и желанието да експериментирам в къщи да замесвам хляб с хмелна мая.
Имах огромно желание да си направя максимално автентичен, истински хляб. Такъв, какъвто са го вадили от огнището и пещта, нашите златни пра-баби.  Затова  освен за маята и замесването се замислих и за печенето. 


В Жеравна на фестивала на фолклорната носия 2009 на живо видях, как се пече хляб насред поляната с помоща на подница и връшник.

(снимките с подниците са направени от чудесния фотограф и родолюбец Николай Димитров)

   image

Останах много впечетлен и попитах майстора, които печеше, от къде мога да си купя подница. Той ми отговори, че неговите са на повече от 100 години и такива вече няма. Това ме амбицира да си поръчам или да си направя подница.

 image

Говорих с няколко майстори на керамика след това. Оказа се, че заради дебелината на подницата 3 - 5см. не всяка глина е подходяща, за да не се пукне при сушенето и печенето. Троянски стар майстор-грънчар, даже не се сети какво е подница, но след като му обясних ни насочи към Кържалийско. Там глината била друга от Троянската.

image



Истината за направата на подницата, обаче ми каза една обикновенна жена от село Калово.  Оказа се, че подницата се забърквала само от жени, точно на определен ден от годината (Еремия) с мълчана вода и жълта пръст или глина. Възможно е и добавяне на мекина. Замесената подница не се пече, а само се суши на сянка. Тогава реших сам да си направя подницата.  Обаче в разговора ни с тая прекрасна странджанска жена, тя ни показа една никому ненужна стара подница, подпряна на една къщичка, която следния ден щели да идват да я събарят. 


 
 image

Така се снабдих и със стара подница за мостра, по която да направя моята.  
Намерих глинеста пръст от бивша тухлена фабрика. Накиснах я от предния ден и след едно юнашко месене оформих подницата и я оставих на сянка в мазето да съхне, колкото се може по бавно. И след 2 месеца, тя беше готова. 

 image 


Чакам пролетта да се стопли, да опечем някой питка на поляната.  На лято ще пробвам да направя подница и от жълта пръст, да видя коя ще е по издържлива върху огъня. Всичко е въпрос на екперименти, след като няма живи хора, от които да черпим готов опит. 


image 2


Има още нещо, ако искаме да вкусим автентичен, натурален хляб. И това е смилането да житото да стане на каменна воденица. Като камъните в идеалния вариант е да бъдат от естествен камък. А не да са отляти от циментово - мозаечна смес. Единици са останали действащите воденици в България. А такава, работеща с истински камък лично аз все още, не съм срещал. 

1image

Преимуществото на смилането с камъни на житото е, че брашното се получава пълнозърнесто. При самото триене между камъните се отлагат и каменни частици.  Брашното, според спомени на възрастни хора е било по-пухкаво и с по-различен вкус. 
 Естествено  на воденица не може да се ходи когато си поискаме, поради простата причина, че вече са на изчезване.  Остава варианта да се купи миниатюрна настолна каменна мелничка, които съм гледал в чужди сайтове. Цената обаче е сериозна.
Все пак да не забравяме за старите хромели, които са използвани за смилане на зърно в домашни условия. Това са също два въртящи се един в друг камъка. Обаче заради малката си тежест смилането не е толкова финно, като при воденицата. 
Понеже всяко предизвикателство ме провокира да го превръщам в цел реших да си направя хромел с истински, но по-големи и тежки камъни. Засега съм намерил два камъка, които напролет трябва да превърнем с нашия приятел Мръзеков в хромел. Ще тестваме камъка, ако не се получи ще сменим с друг вид скала. Засега това си е проект.

 image  

Разказах ви за доста неща около хляба. Остана да ви покажа моя скромен опит в правенето на Хмелен квас и замесването на хляб с него. Това ще стане в следващия пост. Защото този стана много дълъг.  

Човек трябва да има отношение и любов, към всичко което прави, за да имат добри плодове ръцете му. Каквито плодове дават ръцете и делата му, в такъв се моделира собствения му живот. Това се отнася също и до храната ни. 


 (Всички снимки без надпис, са взети от нета)



 Полезен линк относно обредните хлябове в бита на българина може да видите тук:
http://zvezdichka.blog.bg/hobi/2011/06/10/obredniia-hliab-sveshtenniia-hliab-na-bylgarina-chast-1.762890 







Тагове:   хляб,   мая,   огнище,   хмел,   правя,   истински,   квас,   лимец,


Гласувай:
135



1. yotovava - В любими!
25.02.2011 10:50
Поздрав.
Валя :))))
цитирай
2. ufff - Яааа, че интересно! Браво, задето ...
25.02.2011 10:55
Яааа, че интересно! Браво, задето си си направил труда да го представиш!
цитирай
3. mmmmmmmmm - Поздравлиния!:)
25.02.2011 11:05
Аз съм внучка на дългогодишен фурнаджия:)Такива ароматни спомени изплуваха в съзнанието ми:)
Някога,като се връщаше от работа дядо ми носеше един самун хлаб 2кг.Баба го вземаше в двете си ръце,прекърстваше се,целуваше го и тогава чупеше един залък за да го опита.Горкия ми дядо втренчено я гледаше и очакваше оценката и`:)Ако беше пресолен такова хокане отнасяше:)Ако беше вкусен,добре втасъл,не солен....се подсмихваше на високата оценка на баба:)Това беше ежедневен ритуал в къщи!:)
Радвам се,че млади хора се обръщат към традициите и изконно българските неща!:)Това,което купуваме днес трудно се нарича хляб.На втория ден вече започва да лепне.Чувала съм,че хляба не се прави от първокласно брашно.Защото хубавита пшеница отива за износ,а за вътрешния пазар остава "какво да е".Дано не е вярно,но това,което купувам ме кара да мисля,че има доза истина.....А и маята не е тази,която са ползвали дедите ни....Какво ядем?!.....
Прекрасен пост!:)
Хубав ден!:)))
цитирай
4. martiniki - чудесно начинание:)
25.02.2011 11:17
ама сте ентусиасти! да покажеш щом изпечеш такъв хляб-слънце:)
подницата прилича на сача на баба ми

свекърва ми си "завъжда" мая, от самото тесто; може да опитам да си направя по препоръчания от теб начин, а инак и аз слагам купешка като меся, гледам само да не е била във фризер, но за брашното напоследък се старая повече и добавям трици към бялото
цитирай
5. whitepigeon - yotovava
25.02.2011 11:26
Благодаря ти :-)
цитирай
6. whitepigeon - Яааа, че интересно! Браво, задето ...
25.02.2011 11:29
ufff написа:
Яааа, че интересно! Браво, задето си си направил труда да го представиш!


Определено доста време отнема да се запознаеш с толкова информация и оформянето и. :-)
цитирай
7. whitepigeon - mmmmmmmmm
25.02.2011 11:30
Много хубаво си описала дядо си и баба си и атмосферата. Имаш истински спомени :-)
цитирай
8. whitepigeon - Марти
25.02.2011 11:33
Аз съм опекъл вече такива хлябове - Слънца.... :-)
В следващата част ще опиша подробно със снимки как се получва.
Поздрави !
цитирай
9. voinov50 - Иво, а аз се чудя защо ме боли корем от този купешкия хляб :(
25.02.2011 12:12
Поздравления за постинга!

Очаквам втората част.
цитирай
10. ivankalilova - ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА ЧУДЕСНИЯ ПОСТИНГ!
25.02.2011 12:42
ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА ЧУДЕСНИЯ ПОСТИНГ!
цитирай
11. анонимен - :)
25.02.2011 12:46
И аз си правя хмелен квас - правя питки и мекици с него. Вкуса е невероятен. Майка ми все разказва, как баба и е пекла хляба в подници и не веднъж сме мислили да си направим ... аз ползвам т.нар. бяла глина (хума), но не за печене на хляб, а за приготвянето на риба с много подправки :)
Чудесен пост. Поздравления
цитирай
12. sparotok - хляб
25.02.2011 12:49
Беше ми изключително интересно! Благодаря ти от сърце за важната информация!
цитирай
13. whitepigeon - voinov50
25.02.2011 12:53
Не е сигурно, че те боли от купения хляб. Но със сигурност няма да те боли от Домашния квасен хляб :-)
Поздрави Приятелю :-)
цитирай
14. whitepigeon - Благодаря ти Иванка. . . :-)
25.02.2011 12:57
Благодаря ти Иванка ... :-)

цитирай
15. whitepigeon - 11. анонимен
25.02.2011 13:00
Ще се радвам, ако се включиш в следватата ми тема за правене на кваса и хляба и споделиш своя опит. Аз от скоро се занимавам с това и може да пропускам нещо. Хляба става хубав. Искам обаче да намеря най добрите условия за завъждането на хмелния квас. Поздрави и ти благодаря :-)
цитирай
16. whitepigeon - 12. sparotok
25.02.2011 13:02
Благодаря ти Приятелю, че се отби в блога ми и за добрите думи :-)
цитирай
17. voinov50 - Иво, сега на втори прочит...
25.02.2011 13:34
открих, че на старовремската подница има направен кръст, а ти си забравил май на твоята да направиш такъв, ха сега, де ;) :))

Тук съм слушал от старите баби, че когато пращали син или близък мъж на фронта, жените се събличали (ама само жени) през нощта, играели хоро и месели тесто, от което на сутринта изпичали мънички колачета с дупка в средата, които пък зашивали в подгъва на дрехата на войника, да ги пази от зли куршуми.
цитирай
18. whitepigeon - 17. voinov50
25.02.2011 13:53
Ха ха ха... Приятелю!.. Не можа да ме хванеш, и на моята съм направил кръст :-)
Кръста на Странджанската подница е оформен, като знака + от край до край на диаметъра. Моя е по малък в стандартна форма. Българския народ е имал лек и ритуал за всичко. Вярата им е помагала да превъзмогват трудностите в не лекото им битие.
цитирай
19. kasnaprolet9999 - Беше ми много интересно, големият ...
25.02.2011 15:33
Беше ми много интересно, големият ми син и приятелката му си правят хляб с квас. Говорили сме си, колко вредна е съвремената мая. В моя постинг за хмела има коментари за вредата от турбомаята и линкове за това, как се прави квас от хмел.
цитирай
20. mrazekoff - Никой не е по-голям от хляба......
25.02.2011 16:36
На този свят след водата, хлябът е следващата по важност необходимост.
Много ми хареса постинга, защото е зареден с мого духовност и традиции. Изненадах се от опита ти, Иво, да направиш нещо толкова истинско и значимо. С удоволствие ще ти помогна да направим хубав хляб. Както ти обещах - ще направя хромелите за приготвяне на брашното, но искам ти да го отразиш в отделен постинг:) :)
Ще ти дам и хмел, защото при мен има много.
Що се отнася за печенето на хляба - това може да бъде в моето село - Мръзеци и ще е един прекрасен ритуал.
Това е само една идея, а от теб зависи дали ще се превърне в реализация.
Много се радвам, за прекрасния ти материал, поздравявам те и се надявам да имаш прекрасен резултат при реализирането на идеите ти...
Пожелавам ви прекрасни почивни дни, много щастие и усмивки!!!!
Стефан Тодоров Мръзеков
цитирай
21. neprosvet - Страхотен постинг, Браво!
25.02.2011 17:00
Само дето сеге ми пусна нов "таралеж"... А аз като си пека хляб мислех, че всичко е наред. Ще чакам с нетърпение следващия за направата на квас!
Пак ще си препрочета и този,че бързам.
Поздрави!
цитирай
22. pevetsa - Благословен да си приятелю, ти и твоето момиче, и нека домът ви, никога, да не остане без хляб.
25.02.2011 20:36
Лука 11:2-4
2 А Той им каза: Когато се молите, думайте: Отче [наш, Който си на небесата], да се свети Твоето име; да дойде Твоето царство, [да бъде Твоята воля, както на небето, така и на земята];
3 давай ни всеки ден ежедневния ни хляб;
4 и прости греховете ни, защото и сами ние прощаваме на всеки наш длъжник; и не въвеждай ни в изкушение, [но избави ни от лукавия].
цитирай
23. whitepigeon - kasnaprolet9999
25.02.2011 21:28
С интерес четох поста ти за хмела и изгубената рецепта. И всички останали постове. Поздрави :-)
цитирай
24. whitepigeon - mrazekoff
25.02.2011 21:37
Стефко, с теб мога да направя всичко, и на всякъде. С най голямо удоволствие може да направим една полева фурна на поляната над Бъзовец или Мръзеци. Вече знаем къде е.
Понеже този пост ще се чете от много хора които имат отношение към Хляба и бита. Искам да кажа точно на тия хора, че ако някой иска да се сдобие с нов каменен хромел, или всичко свързано с камъка. Ти си човека, които може да им го направи.
Поздрави приятелю ! :-)
цитирай
25. whitepigeon - 21. neprosvet
25.02.2011 21:47
Това за таралежа си апсолютно права. И при мен е същото :-)
Поздрави!
цитирай
26. whitepigeon - 22. pevetsa
25.02.2011 21:50
Благодаря ти за благословението приятелю. Всичко, което казваш да се връща многократно. :-)
цитирай
27. whitepigeon - Лично мен мнението на анонимните ме ...
25.02.2011 21:53
Лично мен мнението на анонимните ме интересува, защото те са безпристрастни. Радвам се, че ви е харесал. :-)
цитирай
28. tili - Красив и вкусен постинг:)
25.02.2011 21:54
Аз обикновено купувам хляб "тонус" или си го правя сама. От ръжено брашно, трици, сода, кисело мляко и яйце. Не успявам да го опазя и половин час от моите:)))
Хубави почивни дни!
цитирай
29. 1001usmivki - Благодаря!
25.02.2011 22:17
Очаквам с нетърпение продължението.
Хубава почивка и успех!
цитирай
30. анонимен - Напълни ми душата, бе човек!
25.02.2011 22:31
Ще те чета!
цитирай
31. анонимен - Искам да споделя, че както праве...
25.02.2011 22:34
Искам да споделя, че както правенето на керамика, така имесенето на хляб или намиране на подходящи камъни са си отделни занаяти .Много различия имат, и като творчески пътища са различни , и като замисъл, но по едно си приличат.Без душа и сърце не се правят.Когато дойде и вдъхновението , тогава стават от самосебе си.С удоволствие се получава когато и5ма онази искрица, която може и да е сърцето на занаята, но може и да е от съприкосновението с нещо което само точно определена ситуация може да даде.Само е нужна искрата и се ражда това което при изкуствени моменти става половинчато.
цитирай
32. whitepigeon - 28. tili
25.02.2011 22:50
Заинтригува ме с този хляб с триците, които правиш сама Тили. Някой ден ще опитам и аз.
Поздрави :-)
цитирай
33. whitepigeon - 29. 1001usmivki
25.02.2011 23:00
Хубави почивни дни и Усмивки ... :-)
цитирай
34. whitepigeon - 30. анонимен, 31. анонимен
25.02.2011 23:07
Всичко идва от искрата на вдъхновението. Когато я има всичко се получва истинско, лесно и красиво. Благодаря ви за коментарите :-)
цитирай
35. harvi - Изумяваш ме!
25.02.2011 23:53
Възхищавам ви се, на теб и на Цани! Такъв ентусиазъм имате! Аз също в последните месеци сериозно съм се замислила за здравословното хранене, вече се чудя какво да купувам на детето. Мечтая си да има място, на което да продават истинска, чиста селскостопанска продукция! И да е българска! Тук се продава био-брашно по 5-6 лв/кг. Но за истинска мая не съм се замисляла до момента. Ще черпя от твоя опит. Не разбрах къде ще печеш хляба - имаш ли пещ?
цитирай
36. harvi - Забравих да ти благодаря за постинга!
25.02.2011 23:54
Страхотен е! (искрено)
цитирай
37. whitepigeon - harvi
26.02.2011 01:03
Неприятното е, че започнаха да опорочават думата БИО. Сякаш нормалното е всичката храна да не е БИО, а здравословните и чисти продукти да са изключение. ВСЯКА ХРАНА, КОЯТО НЕ Е "био" ТРЯБВА ДА БЪДЕ С ЧЕР ЕТИКЕТ И ДА ПИШЕ "Вредно за вас и смъртоносно за вашите деца".
И комерсиализацията на продуктите БИО е грозна. Как може да продават брашно по 5 -6лв ???, като го купуват за стотинки. Нямам думи!
Затова отиваш на лято на село, купуваш си 3 чувала жито по 30 -40 стотинки и си го смилаш и вземаш 2 чувала бяло брашно. Или 3 чувала пълнозърнесто. Ех...., ако беше само в брашното ни проблема...!
А хляба го пека във фурната. И съвсем не толкова често. Засега експериментирам, а и нямам толкова време.
Поздрави приятелко :-) :-)
цитирай
38. harvi - Така е!
26.02.2011 01:11
Био-мляко - 4 лв; био-сирене - 17 лв, а после се оказва, че няма как да контролират дали е био, също като яйцата на свободно разхождащите се кокошки! Имунната система на децата ни е срината, защото не се хранят с естествени, природни храни. Аз съм се видяла в чудо на тази тема! Все едно сама си тровя детето! Точно затова ти казвам, че мечтая да има пазар, на който да дойдат производителите от село или някакъв вид доставки - дано се намери някой предприемчив човек! Днес гледах в магазина "Добруджански" боб, внос от Китай и кисели краставички, внос от Виетнам, произведени за българска фирма, но написано с толкова ситни букви, че няма как да го видиш.
Затова твоите постинги са като мечта за мен!
цитирай
39. martiniki - Значи очакваме продължението:) (сетих се, че имам и стихче с мая)
26.02.2011 07:54
Мая


За утрешните чудеса
държа най-живата мая .
От вяра!
Надежден квас -
да бухва хлябът им -
бял,
като облак от съня ми.

цитирай
40. voinov50 - Иво, :) сега на другия комп видях, че наистина има кръст и на твоята подница...
26.02.2011 08:58
А след като изсъхна, ти изпече ли я във Фурната? Тука една баба ми каза, че я изпичали във фурната за хляба, след като е изсъхнала - за да не се спука...
То това печене е нещо като изпичането на теракота - и двата продукта са от глина.
А колко му е да си иззидаш и една малка фурна в близост до барбекюто ;), да си имаш и подница за печене в жарта и фурна на дървени въглища, и да не забравиш, тука бабите казват че задължително фурната се обгаря със сухи дъбови вършини, така вкуса на хляба е по-хубав - от чамовите дърва по хляба ще полепнат смоли...
цитирай
41. anian - Свещенния хляб
26.02.2011 09:00
26 И когато ядяха, Исус взе хляб, благослови, и го разчупи и като го даваше на учениците, рече: Вземете яжте; това е Моето тяло.
27 Взе и чашата, и, като благодари, даде им, и рече: Пийте от нея всички!
28 Защото това е Моята кръв на [новия] завет, която се пролива за прощаване на греховете.Матей 26 глава
цитирай
42. sande - Поздрави, Приятелю, че покрай пътешествията и работата си, си намерил време да събереш тази ценна информация!
26.02.2011 10:01
Хлябът - основното в храната на българите през вековете, особено по селата, където всеки си прави сам хляба. В Пастух - до началото на 60-те години на миналия век беше така. Ори - мели- печи - яж!
Без хляба животът умира.

Поздрави!
цитирай
43. svetlo - Ей сега ме запали!
26.02.2011 13:11
Аз често обикалям Странджата и събирам оригинални манджи, но за хляба не се бях сетил да питам:) Като пукне пролет след 2 месеца тръгвам пак на обиколки и ще издирвам сведения за маята и ще пиша тук!
цитирай
44. whitepigeon - Марти, балагодаря ти за подсилв...
26.02.2011 14:46
Марти, балагодаря ти за подсилването на темата, с твоята маичка-стихче :-)
цитирай
45. whitepigeon - 40. voinov50
26.02.2011 14:56
Приятелю, благодарен съм ти защото добавяш нова информация към това, което съм записал. Това с печенето във фурната не го знаех. Но сега може да се експериментира и в двата варианта. Знам, че си търсещ и родолюбец и много се радвам на мнението ти.
За чамовите разпалки, това го знам. Преди време правих пушилня за месо от стара печка. Тогава се интересувах много за месата и пушенето. Най хубавото опушване става с ДЪБ или бук, в никакъв случай иглолистно дърво, заради смолата.
Поздрави :-)
цитирай
46. whitepigeon - 41. anian - Свещенния хляб
26.02.2011 15:00
Благодаря ти, че допълни темата, със Слова от Светото писание.
Хубав ден :-)
цитирай
47. whitepigeon - 42. sande
26.02.2011 15:07
Значи можеш да събереш интересни истории, факти и рецепти относно хляба и Бита на българина. Знам, че се занимаваш с издирваческа дейност относно Българщината. Ще се получат чудесни теми, които да ни представиш. А и най ценното е че нещата се записват и не отмират.
Поздрави Приятелю !
цитирай
48. whitepigeon - 43. svetlo - Ей сега ме запали!
26.02.2011 15:11
Ей, че ме запалваш и ти..... :-) :-)
Ходи събирай записвай приятелю защото българщината ни се топи. Пускай рецепти за Български и Странжански манджи...... ние ще ги готвим :-) Ще се радвам да прочета нещо такова. (което си го спасил от изчезване)
Поздрави :-)
цитирай
49. voinov50 - Иво, щом стана въпрос за манджички ;)
02.03.2011 21:23
ей и тук има нещо:

http://voinov50.blog.bg/hobi/2009/02/22/hhh-hranene-i-kulinariia-pri-mestnite.294439
цитирай
50. pevetsa - БЪДИ СВОБОДЕН ИВО!
03.03.2011 12:14
БЪДИ СВОБОДЕН ИВО!
цитирай
51. whitepigeon - 51. анонимен - ХЛЯБЪТ НАШ
14.07.2011 22:55
Здравей приятелю :-)
Много се радвам, че си се включил в темата ми. След месец ще се видим на Жеравна. Поздрави от нас, ще ти се обадим. И ще ти донеса квас.
цитирай
52. анонимен - Хлябът на съвремието или как да унищожаваме качествено граденото от векове
12.12.2011 21:14
Здравейте!

Изключително много съм впечатлен от статията и в същото време се радвам, че сме успяли да стимулираме вашият интерес към откриването на истината за купешката мая чрез своята статия, упомената в началото на вашата публикация. Аз също бях доста озадачен от прочетеното и това беше единствената причина да го споделим с вас и всички останали. Не изключвам варианти на умишлена клевета и конфликт на интереси, но едно ми стана ясно - ако ще си печем хляб, със сигурност ще се стараем да избягваме купешката мая, която в наши дни струва безбожно евтино и превръща филията не в хляб, а в някаква странна и надута дъвка тип "Идеал". Не е тайна, че за да се постигне максималното бухване в купешките хлябове умишлено се завишават количествата захари, което отваря "апетита" на въпросните култури да се облажат само и само да дадат няколко мехурчета в повече.

Да си призная, не бях дотолкова запознат с историята на хляба и най-вече с начините за приготвяне на маята, както и начините за печене във упоменатите глинени съдове, така че днес научих още нещо ценно (ако не ми се удаде случай да го приложа на практика, поне ще ми остане за обща култура).

Ще очаквам с интерес продължението ;)
цитирай
53. whitepigeon - Здравейте!Изключително м...
13.12.2011 21:31
анонимен написа:
Здравейте!

Изключително много съм впечатлен от статията и в същото време се радвам, че сме успяли да стимулираме вашият интерес към откриването на истината за купешката мая чрез своята статия, упомената в началото на вашата публикация. Аз също бях доста озадачен от прочетеното и това беше единствената причина да го споделим с вас и всички останали. Не изключвам варианти на умишлена клевета и конфликт на интереси, но едно ми стана ясно - ако ще си печем хляб, със сигурност ще се стараем да избягваме купешката мая, която в наши дни струва безбожно евтино и превръща филията не в хляб, а в някаква странна и надута дъвка тип "Идеал". Не е тайна, че за да се постигне максималното бухване в купешките хлябове умишлено се завишават количествата захари, което отваря "апетита" на въпросните култури да се облажат само и само да дадат няколко мехурчета в повече.

Да си призная, не бях дотолкова запознат с историята на хляба и най-вече с начините за приготвяне на маята, както и начините за печене във упоменатите глинени съдове, така че днес научих още нещо ценно (ако не ми се удаде случай да го приложа на практика, поне ще ми остане за обща култура).

Ще очаквам с интерес продължението ;)


Много се радвам на вашия коментар. Трябва да се говори за истинските неща и да се разкриват вредните и фалшиви продукти и заблуди.

Продължението е следващия пост над този. (http://whitepigeon.blog.bg/hobi/2011/03/26/istinskiiat-hliab-kak-da-si-napravim-hliab-s-hmel-ili-kvas-2.716671) Там е готовата рецепта, описание в картинки.
Благодаря :-)
цитирай
54. анонимен - Хмелна мая
14.01.2012 14:00
Вари се хмел с вода,прецежда се и топлия чай се обърква с царевично брашно до твърда маса.Оформят се "кюфтета" и се сушат на проветриво място.Съхраняват се в платнени торби."Кюфтето" се начупва в топла вода и с кашата се омесва тестото за хляб.
цитирай
55. sokoli - Благодая! Първи пътъ направихъ квас безъ хмелъ, а сега правя съсъ)))
23.01.2012 21:52
http://www.facebook.com/#!/notes/%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D0%B2%D0%B0/%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%B0-%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D1%81%D1%8A/2419879828152
цитирай
56. sokoli - Докато бъркахъ хмелената вода и кваса, родиха се две мелодии
23.01.2012 21:57
Че и хоро играя на кваса)))
цитирай
57. анонимен - Музика
09.04.2012 14:53
Идва Великден! и започнах да търся как да си направя обреден хляб евентуално козунак с нов квас.

Отворих много страници наведнъж и след като почнаха да се зареждат чух нещо, което накара цялото ми тяло да настръхне. Прелистих останалите и се отдадох на вашата статия. Очите ми попиваха всеки ред, а душата ми танцуваше.

Благодаря ви за това духовно изживяване.
цитирай
58. whitepigeon - 57. анонимен - Музика
20.04.2012 22:01
Много ти благодаря за високата оценка и емоционалното описание. Ти си богата душа!
Поздрави :-)
цитирай
59. анонимен - Първи опит
25.08.2012 19:42
Отивам да търся хмел :) Благодаря от сърце за написаното и успех във начинанията.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: whitepigeon
Категория: Туризъм
Прочетен: 1100463
Постинги: 44
Коментари: 938
Гласове: 3601
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031